Protesti u Skoplju, blokirane ključne ulice

484

Pristalice “Šarene revolucije”, koje su danas blokirale nekoliko ključnih saobraćajnica u centru Skoplja, poručuju da se neće zaustaviti ukoliko se izbore samo za odlazak vlasti, već traže ispunjavanje svih zahtjeva.

“Šarena revolucija` nastavlja da djeluje, ovo je simboličan način predstavljanja revolta blokiranih institucija u državi. Ovo što se događa na ulicama, isto se događa u državnim institucijama, sve su blokirane. Ovo je simboličan način da pokažemo šta znači blokirana država”, izjavio je jedan od demonstranata Aleksandar Bogdanovski.

Demonstranti su u ponedjeljak, 6. juna, najavili da mijenjaju način protesta i da će ubuduće umjesto klasičnih marševa organizovati gerilske akcije.

Oni su zatražili ostavku vladajuće koalicije, formiranje prelazne vlade i oslobađanje učesnika prethodnih protesta koji su u pritvoru i dali su rok vlastima da te zahtjeve ispune do 18. juna.

“Šareni revolucionari” traže i da se Ustavni sud izjasni o ustavnosti Specijalnog javnog tužilaštva, formiranje specijalnog odjeljenja pri Krivičnom sudu za slučajeve pod jurisdikcijom Specijalnog tužilaštva, uključivanje predstavnika građanskog društva u proces rješavanja krize, da se kriza rješava u Makedoniji, te ostavku predsjednika države Đorđa Ivanova.

Tokom prve gerilske akcije koja je sinoć održana, prikupljeno je 15.000 evra donacija za podršku “Šarenoj revoluciji”.

U Skoplju je danas, osim ovog, održan i protest zaposlenih u sudskoj administraciji koji danima traže povećanje plata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA