Protesti u četvrtak u Prijedoru

958

Savez za promjene /SZP/ organizovaće u četvrtak, 9. juna, u Prijedoru mirne proteste povodom najave vlasti o prodaji državnog dijela kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “LJubija”, najavio je danas predsjednik prijedorskog Gradskog odbora SDS-a Dušan Berić.

Berić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je početak protesta zakazan za 19.00 časova kod gradskog stadiona, nakon čega slijedi šetnja do Trga majora Zorana Karlice, gdje će biti pročitani zahtjevi republičkim vlastima.

On je kao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavio da će podnijeti tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog, kako kaže, nezakonite prodaje državnog kapitala u RŽR “LJubija” firmi “Izraeli investment grupa”.

Berić je pojasnio da je najavljena prodaja direktnom pogodbom, a ne raspisivanjem javnog poziva.

On smatra da će prodaja državnog dijela kapitala u toj prijedorskoj firmi imati negativne konsekvence na rad preduzeća “Arselor Mital”, čime su direktno, kako tvrdi, ugrožena radna mjesta, dotok sredstava za budžete grada i Republike, poslovanje “Željeznica Republike Srpske” i brojnih kooperanata “Arselor Mitala”.

Predsjednik prijedorskog NDP-a Dragan Dragojević pozvao je Vladu Republike Srpske da povuče namjeru o prodaji državnog kapitala “Izreli investment grupi”.

On je dodao da građani Prijedora nisu protiv napretka i privrednog razvoja, ali ne na takav način kako radi Vlada Republike Srpske u vrijeme kada se svijet nastoji da se distancira od “of-šor” kompanija.

Predsjednik prijedorskog PDP-a Dalibor Grabež apelovao je da poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbace prijedlog Vlade o prodaji državnog kapitala u RŽR “LJubija” toj “of-šor” kompaniji.

Vlada Republike Srpske donijela odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnika željezne rude “LJubija” metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada se upoznala o ponudi “Izraeli investment grupe” za kupovinu akcija državnog kapitala u “LJubiji”.

Prijedlog o prodaji državnog dijela kapitala u RŽR “LJubija” biće pred poslanicima Narodne skupštine u nastavku 12. redovne sjednice kao tačka već ranije usvojenog dnevnog reda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA