Proradilo klizište u banjalučkom naselju Česma (VIDEO)

1080

Radomir Radanović i njegove komšije iz ulice Zdravka Dejanovića više ne mogu doći svojim kućama. Klizište je proradilo, put se urušio. Gotovo u potpunosti prekinuto je odvijanje saobraćaja ovom ulicom na broju 6.

– Put se odronio ovdje i mi nemožemo više doći svojoj kući. Mi kao mještani očekujemo da nam bar obezbijede kao neku prvu varijantu da možemo prići autima do svoje kuće, bar neki obilazni put. Ovo je slijepa ulica koja je uz Vrbas sami – rekao je mještanin ulice Zdravka Dejanovića, Radomir Radanović.

U ovoj ulici klizište proradilo tokom poplava 2014. godine. Grad je intervenisao, i klizište je sanirano. Ali zemlja se ponovo pokrenula. Stanje je sada – kritično.

– Ja vjerujem da je opština za sanaciju uložila puno sredstava ovdje, na žalost očito da to struka nije ispratila dovoljno, da se uradi kako treba, da bude urađeno kvalitetno, i kao posljedicu imamo to da mi više ne možemo doći svojim kućama – kaže Radanović.

U mjesnoj zajednici Česma rekoše nam da su sav skučaj još u petak prijavili nadležnim gradskim službama. Apeluju i na Grad i na Vode Srpske da hitno preduzmu mjere kako bi se zaustavilo kretanje tla.

– Svjesni smo i mi i mještani Česme da možda Grad nema dovoljno sredstava, ali možda Vode Srpske ili Ministarstvo vodoprivrede može intervenisati u ovom slučaju. Prošlo je gotovo godinu dana od najave da će resorno ministarstvo krenuti u sanaciju klizišta na ovom području, regulaciju vodotoka Vrbanje i Vrbasa, ali ništa se ne dešava. Evo dvije godine je prošlo, most nije urađen, klizišta nisu sanirana, urađen, nasip nije završen – rekao je predsjednik Savjeta MZ Česma, Miladin Maličević.

U Gradskoj upravi su nam potvrdili da su obišli lokaciju na kojoj je pokrenuto klizište. Hitna sanacija je neophodna. Za onu detaljniju Grad će ponovo, pokucati na vrata resornog ministarstva.

– Ono što bi bilo trajno rješenje jeste regulacija tokova Vrbasa i Vrbanje, tj ono što smo planirali sa Vodama Srpske, Vrbanje minimum kilometar i po i Vrbasa od ušća u Vrbas pa uzvodno i Vrbasa kroz cijelu teritoriju grada Banjaluke – izjavio je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Grada, Zoran Novaković.

Puno novca treba za realizaciju ovog projekta. Prema procjenama koje su rađene u gradskom Odjeljenju za komunalne i stambene poslove, zajedno sa projektnom dokumentacijom, sve bi koštalo 33 miliona maraka.

vlcsnap-2016-06-01-15h27m10s22

Ljubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA