Propala “čistka” u Šumama Srpske

782

Čistka direktora gubitaša u Šumama Srpske dobila je neočekivan obrt. Risto Marić već dva mjeseca bezuspješno smjenjuje prve ljude gazdinstava u Drvaru i Doboju, a zbog svega je zaradio i krivičnu prijavu.

Dobojski direktor prije dva mjeseca bukvalno je pobjegao od primopredaje, pa su članovi Marićeve komisije poljubili vrata. Od tada do danas nesmetano radi, a zaštitu je tražio i na sudu.

– Ja sam jedan od direktora koji je na konkursu prošao, čiji mandat traje. Zna se kako se razrješava gazdinstva, našim aktima je to predviđeno, zakonom o radu je predviđeno. Tako da sam bio prinuđen da podnesem i krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja gospodina Riste Marića – izjavio je Vukašin Suvajac, direktor Šumskog gazdinstva Doboj.

– Šta je tu sporno, koja je to krivična prijava koja može da se podnese protiv ovlaštenog direktora Javnog preduzeća, koji može po zakonu da izvrši zamjenu – pita se Risto Marić, generalni direktor Šuma Republike Srpske.

Iako je fotelja u Doboju dogovorom pripala socijalistima, u odbranu Vukašina Suvajca stao je i tamošnji SNSD koji se dopisom za pomoć obratio generalnom sekretaru stranke. Dok Risto Marić poziva koalicionu Vladu da mu omogući normalno obavljanje posla, ni SNSD-ovci u Drvaru ne daju fotelje socijalistima. Potpredsjednik stranke Nikola Špirić pozvao je potpredsjednicu SNSD-a Željku Cvijanović, da se drži partijskih načela. To su, kaže, prije svega stručnost i dobri poslovni rezultati.

– Ne samo kadar SNSD-a, to vrijedi za sve one koji vrše Vlast i koji rade u skladu sa zakonom i koji imaju pozitivne rezultate. Nisam razgovarao jer mislim da i Vlada i predsjednica Vlade i svi mi moramo raditi u skladu sa zakonom – naglasio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

– Zbog čega Nikola Špriić štiti direktora Šumskog gazdinstva u Drvaru. Ne vidim ni jedan razlog zbog čega bi on to radio. Ko garantuje da je rezultat koji ima direktor ŠG u Drvaru rezultat vrijedan da on ostane, a da ne dođe neko drugi ko će postići možda bolji rezultat nego što je on to uradio – dodao je Marić.

Bez obzira na koalicioni dogovor SNSD-ovci u ne odustaju od Šumarije jer se radi o jedinom perspektivnom preduzeću u Drvaru. Fotelja se drma i loklanom predsjedniku stranke, ujedno i sekretaru SNSD-a za Federaciju.

– Kolega Miloš Bijeljac i dalje obavlja funkciju direktora, ja sam i dalje tehnički direktor i mislim da do te smjene ne bi trebalo doći – smatra Goran Broćeta, predsjednik OO SNSD-a Drvar.

Mjesto direktora gazdinstva Klekovača Potoci u Drvaru trebalo bi da pripadne socijalisti Miloradu Gogiću, ali u SNSD-u za njega neće ni da čuju. Tvrde da su ga zbog loših poteza radnici otjerali iz Šumarije na Kupresu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA