Promovisan Znak zaštite životne sredine Srpske

971

Promocijom Znaka zaštite životne sredine Republike Srpske, čiji je autor student grafičkog dizajna na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Sanja Kvasni, danas je u Nacionalnom parku “Kozara” obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra za ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da je izabrani znak veoma aplikativan i da može poslužiti za ambleme i suvenire u zaštićenim područjima.

– Željeli smo da promovišemo prirodu i ukažemo na njen značaj. Nacionalni park `Kozara` bogat je raznovrsnim biodiverzitetom i tradicijom iz Narodnooslobodilačkog rata – istakla je Radusinova.

Prema njenim riječima, ovaj dan obilježava se i u Republici Srpskoj svake godine, a prvi put u saradnji sa Akademijom umjetnosti.

– Za ovu priliku odlučili smo se da angažujemo studente dizajna, budući da nam je bio potreban znak zaštite životne sredine. Napravili su izložbu i ponudili 22 rada, a komisija je imala nimalo lak posao da izabere one koje će nagraditi i Znak zaštite životne sredine – rekla je Radusinova.

Student druge godine Akademije umjetnosti Sanja Kvasni, čiji je rad izabran kao Znak zaštite životne sredine Republike Srpske, istakla je da je dugo razmišljala i istraživala šta bi ti mogao da bude simbol zaštite prirode.

– Veoma sam ponosna na to što je moj rad izabran – rekla je Sanja Kvasni.

Šef Katedre za grafički dizajn na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Goran Janković zahvalio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, koje je fakultetu ukazalo povjerenje i raspisalo konkurs za izradu ovog znaka.

– Studenti su vrijedno radili i dobili smo 22 vizuelna identiteta. Velika je stvar što je data mogućnost kreativnim mladih ljudima da rade za potrebe jedne institucije – izjavio je novinarima Janković.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Rončević rekao je da je ovo prilika da se obilježi i 8. juni, Dan planinarske prirode i Dan nacionalnog parka “Kozara”.

– Priroda je u našem nacionalnom parku bila darežljiva prema nama, ali klimatske promjene opominju da o prirodi moramo voditi više računa i ovaj događaj i novi znak neka budu opomena i apel onima koji uništavaju prirodu da to čine u što manjoj mjeri jer je život na ovoj našoj planeti moguć jedino u sadejstvu sa prirodom – naglasio je Rončević.

Promocijom Znaka, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske obilježili su Svjetski dan zaštite životne sredine.

Manifestaciju je, osim promocije novog znaka, činila i izložba radova studenata Katedre za grafički dizajn Akademije umjetnosti koji su bili učesnici konkursa koje je raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA