Privatni univerziteti i dalje na čekanju (VIDEO)

2505

Iako su svoja prava dokazali još prije tri godine i potvrdili ih pred Apelacionim sudom u Brčkom, dva privatna univerziteta u Brčkom još uvijek čekaju na akreditaciju i izdavanje licence za rad koja im je bespravno oduzeta od strane Odjeljenja za obrazovanje.

Za to vrijeme, kao na traci se smjenjuju šefovi ovog odjeljenja. Ovih dana je peti šef u ovom sazivu Vlade Brčkog, što je, prema mišljenju mnogih, dokaz njihove nemoći da uvedu red među sopstvenim ljudima.

Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta u Brčkom kaže da dosadašnji šefovi odjeljenja počev od 2013. godine, a ne račinajući aktuelnog koji je došao pre mesec dana, nisu radili ništa drugo nego stvarali probleme privatnim univerzitetima,
– Preduzimali su sve da nama naškode. Smjenjuju se kao na traci, ali svaki novi zadržava politiku predhodnog. Donosili su razna rješenja kojima su htjeli da oduzmu našu licencu, ali je Apelacioni sud sve poništio. Ipak, oni ne žele da se usaglase sa presudom i sada vidimo kako oni odlaze, ali problemi ostaju – kaže Kulić.

Kulić napominje da se ovakvim postupcima grubo i bahato krši vladavina prava, a šefovi odjeljenja se ophode prema resoru kao prema privatnoj svojini. Naglašava da će ukoliko se nešto ne promjeni u skorije vrijeme, preduzeti radikalnije mjere i organizovati proteste studenata, kojih samo na Evropskom univerzitetu u Brčkom ima oko 3200.
– Kada nešto visi u vazduhu i postoji neizvjesnost o legalnosti buduće diplome, svako razmišlja da li će da upiše taj fakultet. Nama je znatno smanjen broj studenata koje smo očekivali u prošloj godini upravo zbog tog nedefinisanog stanja, iako imamo urednu dozvolu za rad i upisani smo u registar ovde u Brčkom. Tadašnji šef je obavijestio mjerodavne vlasti iz oblasti obrazovanja da mi nemamo licencu zbog čega se studenti okreću od nas. Ne mogu da nostrifikuju svoje diplome u Hrvatskoj iako su one uredneTO se ne bi dešavalo kada bi šef odjeljenja obavijestio Centar za informisanje u Mostaru da imamo licencu – kaže Kulić.

Ovakvi problemi najviše pogađaju upravo studente. Mnogi od njih su na doškolovavanju i kažu da je sramotno što ih se na ovakav način sputavaju u težnji da se profesionalno nadograđuju.
Enes Hadžiskakić, student Evropskog univerziteta kaže da to što Vlada Brčkog njihovo Odjeljenje za obrazovanje rade je sramota.
– Došao sam do treće godine i šta sad? Ako nas neko od predstavnika vlasti gleda, ovog trenutka treba da se zapita pa će biti šta sa tim ljudima. Ko nam ne vjeruje, može doći, evo upravo kao što ste i vi došli na jedno naše predavanje, pa da vidi šta mi zapravo radimo i koji je naš koncep – kaže student.

Iste probleme imaju i na Internacionalnom univerzitetu koji u Distriktu posluje već šest godina. Rektor ove obrazovne ustanove, Velimir Sotirović kaže da se sistematski opstriuše njihov rad, iako njihovi diplomci već uveliko rade u institucijama u Brčkom. Od 1500 studenata koliko su imali 2014. godine danas imaju svega 500 studenata. On kaže da ovaj trend mora da se zaustavi jer će u proitivnom morati da odu iz Brčkog.
– Sigurno odlazim odavde iako mi je veoma žao. Izvešću ove generacije iz svog džepa, ali ja ih ostaviti neću. Upisivati nove sigurno neću, to nema smisla. Ali moram da se borim, za sve one zbog nostrifikacije – kaže Sotirović.

Budući da su se istrošili svi raspoloživi kadrovi iz Brčkog, za obrazovanje je doveden novi čovjek iz Banjaluke Boško Stojković.
– Nemoguće je reći konkretno šta ćemo i kako ćemo, ali je činjenica da ćemo raditi na otklanjanju svih tih problema. Naravno, dosta toga je urađeno i u ovom kratkom vremenu, ali sigurno teška pitnja fumkcionisanja sistema obrazovanja, visokog obrazovanja u Brčkom ne možemo riješiti preko noći – kaže Stojković.
On tvrdi da sigurno neće praviti razliku između privatnih javnih univerziteta s obzirom da im je zakon dao jednaka prava. Prema njegovim riječima svi se moraju pridržavati zakona vodeći računa o kvalitetu nastavnog kadra i samog rada. Ovde se mora pristupiti izmjeni zakona što je dug i mukotrpan posao, a naglašava da za takve stvari ipak mora postojati politička volja.

Ukoliko se problem uskoro ne riješi, studenti bi mogli na ulice. Priča o problemima u visokom obrazovanju Brčko Distrikta, ostaće još samo jedna u nizu negativnih priča koje je neko namjerno ili slučajno, želio da plasira o nekad zvanom „ogledu za ugled“.

Željko Lazarević/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA