Slučaj “Orić”: Prijetnje, pritisci i mito za lažno svjedočenje

664

MUP Republike Srpske pokrenuo je obimnu istragu o pritiscima na svjedoke u slučaju Nasera Orića, saznaje Blic.

Kako za list otkrivaju doboro obaviješteni izvori, istražioci MUP-a Republike Srpske posljednih mjeseci prikupili su brojne dokaze o nezapamćenim pritiscima na svjedoke tužilaštva u predmetu koji se pred sudom BiH vodi protiv ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici.

O tome je, navodi list, obaviješteno Tužilaštvo BiH.

– Suđenje Naseru Oriću za ratne zločine protiv zarobljenih srpskih civilai vojnika odvija se u nemogućim uslovima. Svjedoci tužilaštva izloženi su gotovo svakodnevnim pritiscima, prijetnjama i ucjenjama o čemu je MUP Srpske već prikupio obimnu dokumentaciju i dostavio je nadležnima u Tužilaštvu BiH – ističu sagovornici lista.

Dodaju da se pritisci na svjedoke odvijaju po već dobro uhodanim šablonima od nuđenja mita za lažno svjedočenje do klasičnih prijetnji svjedocima i članovima njihovih porodica.

– Svjedocima tužilaštva Orićevi saradnici po Srebrenici i Bratuncu nude od pet do čak 50.000 KM u zamjenu za iskaz koji optuženog neće dovesti u vezu sa počinjenim zločinima. Istražioci MUP-a Srpske došli su do podataka da su u taj posao upleteni i pojedini Srbi koji svjedocima nude novčanu korist, obnovu kuća i druge privilegije u zamjenu za lažno svjedočenje ili odustajanje od prijavljivanja pred sudom. Nisu rijetke ni prijetnje onima koji ne prihvataju ovakve ponude – tvrde izvori Blica.

Tako se, između ostalog, izdvaja slučaj jednog poznatog bratunačkog biznismena koji je jednog svog radnika, važnog svjedoka u slučaju Orić,ucijenio daljnjim radnim aranžmanom ukoliko bude svjedočio protiv bošnjačkog ratnog komandanta, tvrde izvori.

– Taj svjedok je inspektorima MUP-a RS ispričao da mu je gazda firme u kojoj radi donio otkucano svjedočenje u kojem se Orić ni na koji način ne tereti za zločine.U protivnom, gazda mu je poručio da više ne dolazi na posao.Taj, ali i drugi slučajevi dokumentovani su i predati Tužilaštvi BuH – istakli su sagovornici Blica.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli da komentarišu navedeni slučaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA