Predsjednik Filipina pozvao građane da ubijaju dilere drogom

744
Novoizabrani predsjednik Filipina Rodrigo Duterte pozvao je građane da mu pomognu u ratu protiv kriminala i apelovao na one koji posjeduju oružje da ubijaju dilere drogom koji se opiru hapšenju i prave probleme u njihovim naseljima.

Duterte je sinoć u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih kako bi proslavili njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima rekao da će Filipinci koji mu budu pomogli u krvavom ratu protiv kriminalaca biti nagrađeni, prenosi AP.

– Molim vas da ne oklijevate i da nas nazovete, da nazovete policiju ili da to sami uradite ako imate oružje. Imate moju podršku u tome” – rekao je Duterte na skupu na jugu zemlje, koji je direktno prenosila državna televizija.

Ako se diler droge opire hapšenju ili dovođenju u policijsku stanicu i umjesto toga prijeti građaninu pištoljem ili nožem “možete da ga ubijete”, rekao je novi predsjednik Filipina i dodao: “Upucajte ga i daću vam orden.”

Duterte je u govoru, u kojem je upozorio na sve veću trgovinu drogom na Filipinima, u koju su uključeni čak i policajci, zatražio od tri policijska generala iz nacionalnog policijskog kampa u Manili da podnesu ostavke zbog učešća u krivičnim djelima koja nije naveo.

On je zaprijetio da će ih, ako ne podnesu ostavke, javno poniziti i rekao da će naložiti reviziju odbačenih krivičnih slučajeva koje su vodili još aktivni policajci, kako bi očistio redove policije od kriminala.

Duterte, koji je bio dugogodišnji gradonačelnik Davaoa i bivši državni tužilac, rekao je da policajci čine krivična djela “ili iz velike pohlepe ili velike potrebe”.

Naveo je da će biti manje plaćeni oni policajci koji počine krivična djela ako im supruga ima rak ili im je majka umrla, ali je dodao da će se kriminalcima motivisanima ekstremnom pohlepom “lično pozabaviti. Daću da vas ubiju.”

Duterte (71) će svoj šestogodišnji mandat početi 30. juna, obećavši velike nagrade onima koji uhvate trgovce drogom, žive ili mrtve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA