Predizborni “sparing”: Ćosić tražio od Samardžije da im više ne pomaže!

753

Načelnik Istočng Novog Sarajeva LJubiša Ćosić (SNSD) pozvao je gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije (SDS) da im više ne pomaže, nakon što je rebalansom budžeta ova opština ostala bez svog dijela iz suficita.

Ćosić tvrdi u svom otvorenom pismu SDS-ov da gradonačelnik bespogovorno izvršava zahtjeve svojih saradnika, reagujući na raniju izjavu da sredstvima u rebalansu budžeta grada Istočno Sarajevo pomaže Istočno Novo Sarajevo. On tvrdi da u ovom periodu nisu dobili ni marku od direktnih transfera iz budžeta, ali su dobili “bezbroj posjeta građevinske inspekcije s ciljem otkrivanja takozvane građevinske mafije”.
– Dobili smo i niz izgubljenih sudskih presuda za ujede pasa lutalica čije uklanjanje su trebale da plate vaše službe našim novcem od komunalnih taksi i naknada. Dobili smo sve Vaše analize da je grijanje naših toplana u srednjim školama najskuplje od svih i da ćete tražiti jefitinije izvore zagrijavanja – rekao je Ćosić.

On je odbacio i tvrdnje o izdvajanjima za vraćanje kredita za zgradu administrativnog centra grada koja se nalazi na području ove opštine i zatražio da, ako je to stvarno tako, Samardžija predloži odluku kojom će vlasništvo nad zgradom kada isteknu rate biti preneseno na Istočno Novo Sarajevo.

-Do tada, prestanite da nas obmanjujete – naveo je Ćosić. On je ocijenio da, iako korektna i profesionalna, ranija saradnja sa gradonačelnikom nije dala rezultate.

– Za nas političare izbori pred nama su mjerilo rada i rezultata, ali će sud vremena da nametne pečat i Vama i meni, kao osobama koje su radile za građane ove opštine i grada, čiji ste Vi gradonačelnik, a ja načelnik – zaključio je Ćosić.

Predizborni “sparing” gradonačelnika iz SDS-a i načelnika jedine opštine iz SNSD-a u Istočnom Sarajevu počeo je nakon jučerašnjeg usvajanja rebalansa budžeta i najavio vrelo ljeto na političkoj sceni.

Juce je Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 9.417.000 KM, ili za 8,24 odsto (717.000 KM) više u odnosu na plan budžeta za ovu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, rekao je da nije bilo primjedbi odbornika na nacrt rebalansa i da to znači da je rebalans urađen dobro i da zadovoljava interese svih građana Istočnog Sarajeva.
– Do rebalansa je došlo zbog ranijeg izvršenja jedne sudske presude planirane za 2016. godinu. Drugi dio dolazi iz ušteda u 2015. godini – rekao je Samardžija i dodao da će se sa uštedama nastaviti i u ovoj godini.

Ovogodišnji suficit od 903.00 KM podmiriće razne potrebe svih opština, rekao je on.
– Najznačajnija stavka u ovom budžetu je otplata kredita koja se odnosi na investicije na opštini Istočno Sarajevo, preko određenih ustupaka koje smo činili i pomijeranja određenih objekata kako bi opština Istočno Novo Sarajevo mogla da proda jedno zemljište – istakao je Samardžija i podvukao da je 100.000 KM od ovih sredstava namijenjeno za adaptaciju i rekonstrukciju objekta i nabavku opreme za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu u ovoj opštini.

Klub odbornika SNSD-a 28. aprila u gradskoj Skupštini reagovao je na Nacrt rebalansa i predložio drugačiju raspodjelu, ali ona nije prihvaćena.

Mira Kostović/Srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA