Potvrđena optužnica protiv Kapetana Dragana

451

Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, koja ga tereti za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj – rekao je SRNA-i direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je podsjetio da optužnica tereti Kapetana Dragana za navodno ubistvo civila u akciji njegove jedinice “Knindže” u okolini Gline 1991. godine, zatim za navodno maltretiranje hrvatskih zarobljenika u junu i julu iste godine na Kninskoj tvrđavi, kao i za mučenje i ubistvo dva zarobljena hrvatska vojnika kod Benkovca.

Štrbac je rekao da se Kapetan Dragan već ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice sa hrvatskim tužilaštvom.

Dodao je da poslije ove odluke splitskog suda nema žalbe i da se odluka dostavlja u pisarnicu, a nakon toga u roku od mjesec dana trebalo bi da bude zakazano pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost i na kojem učestvuju samo oni koji su pozvani, dok se nakon toga zakazuje i datum glavnog pretresa.

– S obzirom na godišnje odmore, pripremno ročište moglo bi da bude održano do polovine jula, a početak glavnog pretresa krajem avgusta ili početkom septembra – rekao je Štrbac.

Štrbac, koji je upoznat o prikupljanju dokaza, ocjenjuje da će odbrana Kapetana Dragana oboriti sve tačke optužnice.

Hrvatska sumnjiči Kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini – od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u julu 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA