Potrebna je i druga runda zaprašivanja komaraca!

931

Iako je iništavanje larvi komaraca počelo prošle sedmice u šest opština u Srpskoj, zbog ogromnog broja odraslih insekata biće potrebno da se odradi i tretman odraslih jedinki, reako je za Srpskacafe.com Vladimir Šušnjar, vlasnik “Eko bela”.

Šušnjar je rekao da su na svim mjestima gdje ima stajaće vode pronašli larve komaraca i da je to znak da će ih ove godine biti mnogo, zbog čega je već sada isplanirana nova runda zaprašivanja i to odraslih jedinki.
– Zaprapšivanje je počelo 2. juna na području Banjaluke, Šamca, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora, a na terenu smo utvrdili da ima mnogo larvi iz kojih će se izleći ogroman broj komaraca. Postoji i mnogo površina na kojima nije pokošena trava i sve što se izleže imaće tamo stanište. Svemu pogoduje i kiša ovih dana, zbog čega će još više larvi da se pojavi – rekao je Šušnja.

Zaprašivanje je jutros nastavljeno u opštini Brod na 1.600 hektara površine, za šta je iz lokalnog budžeta izdvojeno 16.900 KM. Dezinsekcija obuhvata dvije vrste zaprašivanja – larvicidni tretman i tretman odraslih jedinki koji će biti obavljen sa zemlje.
– Zaprašivanje će biti sprovedeno u nekoliko navrata, u skladu sa procjenama stručnih lica – rekao je načelnik Broda Ilija Jovičić.

Prvo će biti tretirane larve komaraca kod bara, močvara i ostalih stajaćih voda. Zaprašivanje na području Banjaluke počelo je prošle sedmice, a očekuje se da će biti potpisani ugovori sa još nekim lokalnim zajednicama. Ovaj tretman trebao bi da stanovnike ovih opština oslobodi svih larvastih nametnika, kao i nedavno uočenog tigrastog komarca od čijeg ubora strahuju mještani Broda i okolnih opština zbog opasnosti od zaraze “zika” virusom.

Trenutno nije moguće procijeniti koliko je tretmana potrebno da bi se postigao zadovoljavajući efekat zaprašivanja. Čeka se da se voda ugrije na pojedinim područjima kako bi se postigao maksimalan efekat uništavanja larvi.

Zaprašivanje se odvija sa zemlje i to poznatim topovima.

Veterinarski Institut „Dr Vaso Butozan“ obavijestio je ranije IZJZ RS o pojavi tigrastih komaraca na nekoliko lokocija u RS, vrste koja prenosi virusne zarazne bolesti kao što su denga, čikungunja, groznica zapadnog Nila. Ova vrsta komarca je ranije detektovana u nekim susjednim Evropkim zemljama.
Predložene su mjere prevencije vektorskih zaraznih bolesti kroz pooštravanje mjera dezinsekcije u RS, kao i kriterijuma za davanje saglasnosti izvođačima ovih radova.

Izvođači su obavezni da nas na vrijeme obavijeste o pripremi sistematske dezinsekcije. Legla za razvoj komaraca prethodno trebaju biti mapirana pa na osnovu toga formirana i baza podataka. Dezinesekciju treba vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima a stanovništvo treba biti pravovremeno obaviješteno o svim aktivnostima.

A. Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA