Poslanici od septembra u boljem i ljepšem ambijentu

738
Narodna skupština RS

Po povratku sa ljetne pauze poslanike Narodne skupštine RS dočekaće renovinara i redizajnirana sala za sjednice. Ovo preuređenje ambijenta u kome se donose važne odluke, koštaće oko 700.000 KM.

Osim novog izgleda, skupštinska sala dobiće i novi konferencijski sistem koji će koštati oko 640.000 KM, dok će namještanje sale koštati oko 50.000 KM.

Radovi počinju u julu, a trebalo bi da budu završeni u roku od 45 dana.

Narodna skupština još prošle godine je raspisala tender za instaliranje novog konferencijskog sistema i razmještanje i namještanje sale, ali je on poništen zbog nepotpune dokumentacije i viših cijena od planiranog iznosa u budžetu parlamenta koje su dostavili ponuđači.

– Novi tender raspisali smo početkom godine i uspješno je okončan, tako da krećemo u realizaciju ovih poslova i jesenje zasjedanje počeće u novom ruhu, napomenuo je Aćić.

Prema njegovim riječima, konferencijski sistem u skupštinskoj sali instaliran je još 2001. godine, a oprema je zastarjela.

– Zvuk mikrofona je loš, a kartice za identifikaciju imaju loš kontakt pa se često dešava da se poslanici prijave za poslaničko pitanje, a kontrolna tabla ih ne registruje. Sve to dovodi do problema u radu parlamenta, rekao je Aćić i dodao da postoji bojazan da sistem padne, pa bi glasove poslanika morali brojati ručno.

Jedna od mogućnosti novog sistema jeste i to da se rezultati glasanja poslanika prikazuju u elektronskoj formi uz automatsko evidentiranje podataka o prisustvu sjednicama i pojedinačnim izlaganjima.

Kada je riječ o estetici same sale, Aćić ističe da je po planu da se sto radnog predsjedništva pomjeri na binu, a govornica na sredini sale, dok će prva tri reda klupa biti pomjerena na mjesto gdje se trenutno nalazi sto predsjedništva.

– Premijer i ministri će umjesto sadašnje pozicije pored poslanika biti okrenuti ka poslanicima i gledaće se oči u oči, naveo je Aćić.

Promjena će biti i u rasporedu sjedenja poslanika, a dogovor o tim detaljima prepušten je skupštinskom kolegijumu.

Ako stručnjaci procijene da dio stare opreme može biti iskorišćen, on biti doniran lokalnim zajednicama u Srpskoj.

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA