Poljska staje zbog fudbala

537

Danas je dan za istoriju!

Ova kratka rečenica najbolje sadrži sve što Poljaci imaju da kažu o onome što njihov nacionalni tim večeras očekuje na stadionu “Velodrom” u Marseju. Zastave istaknute na kućama, zastavice na kolima uz konstantno praćenje svakog pokreta Levandovskog, Blaščikovskog i drugova preko malih ekrana jasan su znak da će večeras od 21.00 u Poljskoj sve stati.

– Moramo da damo sve što imamo u sebi za istorijski uspjeh. Ono što smo uradili protiv Švajcaraca je fantastično, ali mi moramo da težimo ka tome da nastavimo sa pomijeranjem granica. Imamo kvalitet, vjerujemo u sebe i nema razloga da ne odigramo onako kako se od nas očekuje – rekao je u mikrofon državne televizije Robert Levandovski, čiji prvenac u Francuskoj navijači još sa nestrpljenjem očekuju.

Ono što Poljaci (ne)svjesno u najavama istorijskog četvrtfinala preskaču je činjenica da je njihov nacionalni tim prvi put osjetio slast pobjede na EVRU tek na trećem učešću, prije desetak dana protiv Sjeverne Irske. Sa druge strane će se naći rival koji ne briljira, ali “gura” po navici. Šesto četvrtfinale na završnim turnirima dostignuće je koje nijedna evropska selekcija nije postigla dosada.

– Dobili smo značajnu injekciju samopouzdanja pobjedom protiv Hrvatske. Imamo zacrtani cilj, a kada smo na ovakav način stigli do četvrtfinala vjerujem da ćemo boljom partijom protiv Poljske lakše obezbijediti polufinale. Ova generacija fudbalera ima ono što je neophodno za najviše domete – bodri se golman Portugalaca Rui Patrisio.

Poljska prvi put među četiri najbolja na kontinentu ili Portugal četvrti? Počinju četvrtfinalne bitke i to utakmicom selekcija koje do sada ni najmanje nisu oduševile. Poljaci su se provukli protiv Švajcarske, Portugalci na četiri meča nisu uspjeli da ostvare pobjedu. A jedni ili drugi će večeras biti među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

ZANIMLjIVOSTI
* Srpski sudija Milorad Mažić biće asistent Feliksu Brihu.
* Portugal je pobijedio četiri puta u posljednjih deset međusobnih mečeva, po tri su završena remijem i pobjedom Poljske.
* Poljaci su u dosadašnjem toku prvenstva šutirali samo 12 puta u okvir gola rivala, duplo manje od Portugala.
* Portugal je jedina selekcija na prvenstvu koja je sve utakmice u 90 minuta završila neriješenim ishodom.

POLjSKA – PORTUGAL
Stadion: “Velodrom”. Sudija: Brih (NJemačka). Početak: 21.00
POLjSKA: Fabijanski – Pišček, Glik, Pazdan, Jedžejčuk – Blaščikovski, Krihovjak, Mačinski, Grosicki – Milik, Levandovski.
PORTUGAL: Patrisio – Sedrik, Pepe, Fonte, Gereiro – Mario, Silva, Karvaljo, Gomes – Nani, Ronaldo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA