Počinje suđenje za ubistvo srpskih civila iz Srebrenice

336

Pred Sudom BiH danas će početi suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi da su 1992. godine počinili ratni zločin protiv srpskih civila na području Srebrenice.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 37 svjedoka i iznijeti 27 materijalnih dokaza.

– Samo jedan svjedok je tražio mjere zaštite, rekao je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Јanjić, javio je Birn.

Odbrana optuženih nije se izjašnjavala o namjerama Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Arifović zvani Ćiza ubio je jednog civila srpske nacionalnosti koji je, sa još sedam lica i četiri tijela, dovezen u stanicu policije u Srebrenici nakon napada na selo Zalazje, 12. jula 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Arifovića da je pucao i u dvojicu civila nakon njihovog izvođenja iz policijske stanice.

– Nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, optuženi Smajlović je, primijetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema saopštenju, Salihović je preostale civile odvezao u nepoznatom pravcu, a posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su nakon rata.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti bili su Branko i Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Јeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Arifović je optužen i da je 21. juna 1992. godine u mjestu Ratkovići ubio civila Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku.
Početak suđenja zakazan je u 13.00 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA