Počinje 15. Evropsko prvenstvo!

483

Šampionat Evrope u fudbalu, 15. po redu, počinje danas u Francuskoj.

Turnir počinje na stadionu ‘Sen Deni’ u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

Prvi put 24 tima boriće se za šampionski trofej, umjesto dosadašnjih 16, a uprkos proširenju učesnika, na finalnom turniru po četvrti put uzastopno neće biti Srbije, preciznije od 2000. Godine, kada je Srbija kao dio zajednice SRJ učestvovala u Belgiji i Holandiji i eliminisana u četvrtfinalu.

Zato su šansu iskoristili neki drugi, pa će se prvi put u istoriji na velikoj sceni naći Albanija, Island, i Sjeverna Irska, Austrija i Ukrajina prvi put nakon što su po jednom bili domaćini, dok se Mađari vraćaju na veliku scenu poslije 44 godine.

Ipak, neće baš proći potpuno bez Srba, pošto će pravdu dijeliti najbolji srpski sudija Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima – Miloradom Ristićem, Daliborom Đurđevićem, Danilom Grujićem i Nenadom Đokićem.

Titulu brani Španija, koja je prije četiri godine bila ubjedljiva u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boskea i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mjesto, ali tek iza šampiona svijeta NJemačke i Francuske, koja se nada da bi mogla da reprizira 1984. i 1998. godinu kada je kao domaćin postala prvak Evrope i svijeta.

Upravo tri spomenuta tima imaju i najviše trofeja – Španci i Nijemci po tri, a Francuska dva. Po jednom najbolji na Starom kontninentu bili su Italija, Češka, Holandija, Danska i nekadašnji Sovjetski savez.

Naravno, nikako ne bi trebalo otpisati Italiju, bez obzira što nema zvijezde u timu kao prethodnih godina, dok bi izenađenje turnira mogli da budu Engleska, Belgija ili Portugal, predvođen Kristijanom Ronaldom.

Utakmice će biti igrane na 10 stadiona, zvanično u 10 gradova, pošto se ‘Park prinčeva’ vodi kao Pariz, a stadiona ‘Francuska’ kao ‘Sen Deni’, mada je u pitanju predgrađe glavnog grada. Igraće se još u Marseju, Lionu, Lilu, Bordou, Nici, Sent Etjenu, Lansu i Tuluzu.

Nažalost, najava za EURO ima i svoju nefudbalsku priču, s obzirom na to da postoji opasnost od terorizma koja “visi kao mač” iznad glave organizatorima i njihovim gostima posle prošlogodišnjih napada u Parizu.

Ipak, francuske vlasti i policija uvjeravaju da će sve proći u najboljem redu i da će svi učesnici kontinenatlnog spektakla biti bezbjedni.

Kako je najavljeno, turnir će obezbjeđivati 90.000 ljudi, od čega 77.000 policijskih i paravojnih jedinica, kao i 13.000 pripadnika privatnog obezbjeđenja.

Raspored Evropskog prvenstva:
Grupa A: Francuska, Rumunija, Švajcarska, Albanija
Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovačka
Grupa C: NJemačka, Ukrajina, Poljska, Sjeverna Irska
Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska
Grupa E: Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska
Grupa F: Portugal, Island, Austrija, Mađarska

Plasman u osminu finala obezbjediće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe i još četiri najbolje trećeplasirane.

Finale je na programu 10. juna, takođe, na stadionu ‘Francuska’ u Sen Deniju.
Turnir počinje na stadionu ‘Sen Deni’ u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA