Počeo memorijalni kup padobranaca “Pet zvijezda” (VIDEO)

920

Na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci danas je svečano otvoren četvrti po redu memorijalni kup „Pet zvijezda“. Riječ je o takmičenju koje je posvećeno stradalim banjalučkim padobrancima koji su prije četiri godine poginuli u Zalužanima.

Četiri godine su prošle od katastrofalne avionske nesreće u kojoj su živote izgubili petorica mladića, članovi Padobranskog kluba Banjaluka. U njihovu čast, ovaj padobranski klub organizuje četvrti po redu memorijalni kup „Pet zvijezda“. Ove godine na ovu manifestaciju su se odazvali padobranci iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Austrije. Kako kažu, ovo je divna manifestacija jer njome čuvamo sjećanje na tradično nastradale mladiće.

– Od prvog organizovanja ovog kupa stalni sam posjetilac i sa velikim zadovoljstvom dolazim tu svake godine. To je jedan od najznačajnijih događaja koji ja svrstavam u svoj kalendar takmičenja, prvenstveno zbog toga što se ovaj događaj organizuje zbog naših drugara koji su tragično nastradali – rekla je Ana Marija Grubač.

U padobranskom klubu „Banjaluka“ ističu kako sjećanje na ove momke čuvaju od zaborava. Ovo je samo jedan od načina, ističu prijatelji nastradalih momaka.

– Na ovaj način želimo da očuvamo sjećanje na njih i da to sjećanje ostane. I sada, baš kao i prethodna tri puta planiramo da nastavimo orgnizaciju ovog kupa. Svake godine težimo ka tome da bude što masovniji, što kvalitetniji i što bolje organizovan – kazao je iz PK Banjaluka Zoran Kovačević.

– Imamo padobrance iz svih bivših republika Jugoslavije. Ovo takmičenje su mnogi iskoristili kao jedan fantastičan pripremni period za svjetske kupove, koji slijede već naredne nedelje pa sve do kraja avgusta. Mnogi koriste ovaj kup za osvajanje bodova na velikom nivou – istakao je nastavnik padobranstva u PK Banjaluka Rade Čajić.

Memorijalni kup „Pet zvijezda“ nalazi se u godišnjem kalendaru sportskih manifestacija, te kao takva je od velikog značaja za naš grad. Prilika je ovo da svi još jednom odamo počast nastradalim momcima.

– Memorijalni kup je posvećen pet zvijezda banjalučkog sporta četvrti je put u našem gradu i nalazi se u godišnjem kalendaru sportskih događanja grada. Svo ovo vrijeme grad Banjaluka podržava i dalje će da podržava ovaj memorijalni kup. Jako je značajan jer dolaze sportisti padobranci iz velikog broja zemalja, 13 ekipa i 46 učesnika ima ove godine. Nadamo se da će i u vremenu pred nama biti još veći broj učesnika, veći broj zemalja koji će doći u naš lijepi grad – rekla je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

Podsjetimo, 20 maja 2012. godine mali sportski avion strušio se u Zalužanima, u blizini aerodroma. Avion je pao odmah nakon polijetanja. U padu sportskog aviona poginuli su Nemanja Goronja, Alen Crnalić, Stefan Karanović, te osamnaestogodišnji Nikola Stević i Srđan Kosić, kojima je to trebao da bude prvi skok sa padobranom. Njihovi prijatelji trude se da očuvaju sjećanje na ove hrabre, mlade momke za kojima bol ne prolazi ni nakon četiri pune godine.

Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA