Počela rekonstrukcija KC Trebinje (VIDEO)

990

TIKA, Turska organizacija za međunarodnu saradnju otpočela je sa renoviranjem trebinjskog Kulturnog centra. Završetak se očekuje do Nove godine, kada će kompletan objekat dobiti novi izgled i funkcionalnost.

Svi potrebni građevinski radovi, uređenje biskopske i pozorišne dvorane, izgradnja TV studia, samo je dio onoga što je TIKA, Turska organizacija za međunarodnu saradnju planirala da uradi u trebinjkskom Kulturnom centru. Radovi su otpočeli, a njihov završetak očekuje se do Nove godine.

– Do kraja tekuće godine Kulturni centar će doživjeti potpunu rekonstrukciju, od svih građevinskih radova krova, fasada, unutrašnjiih građevinskih radova, sala koje će s emalo građevinski prepravljati, sve će biti završeno do kraja godine, a pored tih radova Kulturni centar će dobiti najmoderniju opremu za sprovođenje svojih programa – izjavio je direktor Kulturnog centra Trebinje, Dejan Bodiroga.

Prije dvije ipo godine planirana je reforma objekta kulture, ali i nadogradnja kulturnih događaja u Trebinju. Ovom rekonstrukcijom moće se u potpunosti ući u neke nove sadržaje, za koje prostora i uslova nije bilo u trenutačnom objektu. Svojim dosadašnjim radom, Kulturni centar je opravdao svoje izdvajanje iz nekadašnjeg Centra za kulturu i informisanje.

Prilično je bila zgrada zapuštena, bili ste svjedoci da smo velikim naporima morali da rješavamo svakodnevne probleme, počev od organizacije izložbi u KC, pa sve do održavanja određenih pozorišnih predstava, mi smo u anegdotama ima li te izložbe jer smo morali prije svake izložbe da krečimo prostoriju jer su stalno prokišnjavali zidovi i krov – rekao je menadžer umjetničkog programa KC Trebinje, Miljan Vuković.

Na tenderu investitora, Turske organizacije za međunarodnu saradnju, prošla je sarajevska firma “Džekos”, ali će dosta trebinjskih firmi uključiti se u samu rekonstrukciju kao podizvođači. Iako se govori o građevinskim radovima, bitno je reći da će Kulturni centar, nakon završetka kompletnih radova raspolagati i sa savremenom tehničkom opremom.

Sigurno da će u kino sali i u pozorišnoj sali biti oprema za sinhronizovano prevođenje, biće oprema za titlovanje određenih stvari, i ne samo to, biće kompletna oprema za sve, posebno pozorišna sala koja će se produžiti, tako da će moći gostovati mnogo veći ansambli, koji do danas nisu mogli gostovati kod nas – kaže Bodiroga.

– Sada ćemo dobiti jedna objekat koji će biti na radost građana Trebinja i radnika u Kulturnom centru i kvalitet manifestacija koje ćemo organizovati i brojčano ćemo znatno da podignemo već od Nove godine kada očekujemo završetak radova u Kulturnom centru – rekao je Vuković.

Ovo će biti prva investicija ovakve vrste, nakon izgradnje nekadašnjeg Doma kulture 1969. godine. Kada je vrijednost radova u pitanju i investitori i menadžemnt Kulturnog centra kaže da nije bitno, već da je najbitnije da se dobije savremeni i funkcionalan objekat.

Nebojša Kolak/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA