Počela “Asanžova sedmica”

567

U deset gradova širom svijeta počelo je sedmodnevno obilježavanje “pritvora” osnivača “Vikiliksa” DŽulijana Asanža, pod nazivom “Prvo su došli po Asanža”.

U tim događajima učestvuju i američki filozof Noam Čomski, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, slovenački filozof Slavoj Žižek, britanski reditelj Ken Louč. Ovim se obilježava četiri godine od zatvaranja Asanža.

DŽulijan Asanž od 19. juna 2012. godine ne može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, jer ga britanska policija prati 24 časa dnevno čekajući da ga uhapsi, nakon što je Švedska otvorila krivičnu istragu protiv njega, podsjeća “Raša tudej”.

“Prvo su došli po DŽulijana Asanža, zatim po Čelsija Meninga, zatim Edvarda Snoudena… ko je sljedeći”, objavljeno ne sajtu “Asanžova sedmica”, koja prati sudbinu onih koji su javno progovorili i skrenuli globalnu pažnju na gušenje sloboda i izražavanja u svijetu.

Asanžovoj sedmici od 19. do 25. juna priključili su se gradovi Atina, Beograd, Berlin, Brisel, Buenos Aires, Madrid, Milano, Montevideo, Napulj, NJujork, Kito, Pariz i Sarajevo.

Asanž će se uživo priključiti iz Ambasade Ekvadora u Londonu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA