Predstavljen plan za borbu protiv neregistrovanih vozila (VIDEO)

861

U Privrednoj komori RS predstavljen je akiconi plan za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila. Procjene pokazuju da se na putevima BiH kreće oko 15 odsto neosiguranih vozila.

Oko 150 000 neregistrovanih i neosiguranih vozila kreće se putevima BiH, podaci su udruženja koja se bave osiguranjem u RS I Federaciji. Procentualno gledano riječ je o 15 odsto vozila, što je daleko viši procenat nego bilo gdje u regiji. Zbog loše statistke, putovanje bez zelene karte za građane BiH i dalje je nemoguće, navode predstavnici društava za osiguranje.

Milomir Durmić iz Udruženja društava za osiguranje PK RS kaže da je cilj da se broj neosiguranih smanji sa 15 na dva odsto.

– To je uslov da građani BiH mogu putovati van granica bez zelene karte. Zbog neosiguranih vozila BiH godišnje gubi višemilionske iznose na ime naknade steta i premija osguranja – rekao je Durmić.

Upravo iz navedenih razloga u Privrednoj komori Srpske predstavljen je Akcioni plan za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila. Plan podrazumijeva brojne medijske kampanje, kao i aktivnije uključivanje svih nadležnih institucija.

Samira Zijadić, direktor Biroa zelene karte BiH kaže da će ministarstva unutrašnjih poslova biti malo više uključena u ovu akciju.

Prošle godine je bilo preko 1000 odštetnih zahtjeva koje su prouzrokovala neosigurana i neregistrovana vozila na putevima Srpske. Jedan od ciljeva akcionog plana jeste i da ova cifra bude daleko niža.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA