Parnica protiv Erdogana

565

Poslanici njemačkog parlamenta, aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava i slavne ličnosti saopštili su danas da su podnijeli građansku parnicu protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i pojedinih njegovih saradnika zbog “ratnih zločina” počinjenih tokom antiterorističkih operacija pokrenutih protiv kurdskih militanata.

Tursko-njemački odnosi su pogoršani u posljednje vrijeme zbog rezolucije usvojene u Bundestagu kojom je masakr pripadnika otomanskih snaga izvršen nad Jermenima 1915. godine okarakterisan kao genocid.

NJemački kancelar Angela Merkel suočena je sa sve većim pritiskom domaće javnosti da Erdogana proglasi odgovornim za kršenja ljudskih prava nakon što je prošle godine propao dogovor o prekidu vatre između Ankare i pripadnika Radničke partije Kurdistana /PKK/.

Više hiljada ljudi poginulo je nakon obnove sukoba na jugoistoku Turske.

“Naši klijenti smatraju da imaju moralnu obavezu da ovdje u Saveznoj Republici iznesu optužbe zbog sistematskih ratnih zločina u Turskoj jer je to moguće prema međunarodnom krivičnom zakonu”, navodi se u tužbi advokata Brite Eder i Petre Dervišaj u tužbi predatoj Saveznom tužilaštvu.

U tužbi su navedeni i bivši turski premijer Ahmet Davutoglu i brojni političari, članovi Vlade, vojske i policije.

Među potpisnicima tužbe su njemački tekstopisac Konstantiv Veker, glumac Rolf Beker, brojni advokati i poslanici iz redova opozicione LJevičarske partije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA