Pariz: Sena i dalje raste, poplave i u elitnim dijelovima grada (VIDEO)

982

Vodostaj Sene raste dva do tri centimetra na sat i do večeras može dostići nivo od 6,5 metara iznad uobičajenog nivoa, javljaju francuski mediji i prenose da su poplave počele da pogađaju i elitne dijelove Pariza.

Televizija BFMTV danas je emitovala snimke vode kako prodire u podrume zgrada prestižnog 16. arondismana francuske prestonice.

Gradske vlasti zatvorile su pojedine parkove i groblja, a gimnazije su osposobljene za prihvatanje beskućnika.

Očekuje se, ipak, da će tokom vikenda vodostaj Sene početi da opada.

Gradonacelnica Pariza An Idalgo izjavila je da vlasti preduzimaju vanredne mjere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korijena postalo rastresito.

Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani bezbjedni, rekla je gradonačelnica.

Pariski muzeji, među kojima su i Lurv i Orsej, kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umjetnine su evakuisane i uvedene su mjere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Vals, koji je danas u Atini na sastanku sa grčkim kolegom, kaže da je detaljno informisan o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuisano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje uključuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA