Pala hrvatska vlada, predsjednica sazvala konsultacije

570

Po prvi put od osamostaljenja u Hrvatskoj je pala vlada, jer je 125 poslanika u Saboru, od 137 prisutnih, iskazalo nepovjerenje kabinetu Tihomira Oreškovića.

Podržali su ga samo poslanici ”Mosta”, a svi ostali, od HDZ koji ga je predložio i postavio za premijera, do SDP-a glasali su za pad vlade.

– Nija tajna da se moji stavovi oko INE ne poklapaju sa nekim drugima u vladi, a što se tiče Karamarka sada se pokazalo da je utvrđen sukob interesa. Pokušao sam da komuniciram sa Karamarkom, ali on je moje pozive ignorisao. Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže između INE i MOL-a, kao i moje neslaganje za neka kadrovska rješenja u obavještajnoj službi, a to nekima nije odgovaralo – rekao je Tihomir Orešković u oproštajnom govoru u Saboru.

Od sada tehnički premijer tvrdi da je pokušavano da se spriječi nastavak rješavanja spora između INE i MOL-a, a da su se umiješali lični interesi pojedinaca koji su to onemogućavali. Orešković tu nije direktno naveo Karamarka, ali je očigledno mislio na njega, kao i u slučaju da je bio sprečavan u izboru šefa obavještajne agencije u Hrvatskoj, SOA-e.

– To je moja jedina krivica – istakao je Orešković.

Dr Milorad Pupovac poručio je Oreškoviću da je njegova smjena nužna, jer je vodio vladu koja je prva koja nije znala da zaustavi porast netolerancije u Hrvatskoj i pritisak na manjine.

– Tek kada je međunarodna zajednica rekla ‘dosta je’, pokušalo se sa rješavanjem tog problema, ali je međunarodni ugled Hrvatske već bio teško narušen – naglasio je Pupovac i detaljno istakao kako dosadašnja vlada nije integrisala manjine u svoj program.

Po Pupovcu, drugi razlog što vlada mora da ode je i urušavanje javnog poretka, jer je povjerenje u institucije u Hrvatskoj na niskom nivou.

– Hrvatskoj treba novi početak i nije drama što ćemo imati opoziv, ali biće tragedija ako to ponovimo. Treba nova politika i SDSS će biti spreman da podrži novi početak.

Gotovo svi koji su u Saboru obrazložili zašto će da glasaju protiv Oreškovića, istakli su da hrvatski eksperiment nije uspio. Manjine su gurnute na političku marginu, a Orešković je sve prevario, jer je jedno mislio, a drugo govorio.

– Tretirali ste nas, Oreškoviću, kao pokusne kuniće, ne mrcvarite više Hrvatsku – rečeno je u Saboru.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je naglasio da padom vlade padaju i ministri poput Zlatka Hasanbegovića. Šef opozicije Zoran Milanović najavio je da će se, ako dođe do izbora, zalagati za najširu narodnu koaliciju.

Odlazak ‘slučajnog premijera’ Tihomira Oreškovića nikoga u Hrvatskoj nije rastužio. U istoriji moderne Hrvatske nije bilo nesposobnijeg premijera, koji je dopuštao ekstremno desničarenje, pa čak i koketiranje sa ustaštvom, a u vladu je došao kao finansijski stručnjak iz izraelske kompanije. Hoće li poslije svega biti u mogućnosti da nastavi posao u toj kompaniji, teško je reći.

Hrvatska je sada na raskrsnici i veoma brzo će se vidjeti da li slijede vanredni izbori ili će HDZ pokušati da presloži vladu sa Zdravkom Marićem na čelu.

Smijenjen zbog “zvijezda”

Novinar Petar Vlahov smijenjen je uz opomenu pred otkaz jer je u Dnevniku ugostio astrologinju Anđelku Subašić koja je prognozirala kakva je budućnost hrvatske vlade i Tomislava Karamarka. Ona je “pogledala” u zvijezde i šefu HDZ-a prorekla svijetlu budućnost, bez obzira na sadašnje probleme.

Predsjednica Hrvatske sazvala konsultacije

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović počeće u petak konsultacije s parlamentarnim strankama.

Padom Vlade počinje da teče rok od 30 dana u kojem parlamentarne stranke mogu da formiraju novu većinu u Saboru od 76 poslanika i imenuju novog mandatara.

Ukoliko do toga ne dođe, predsjednica države raspisuje prijevremene izbore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA