Otvorena izložba o Alojziju Stepincu

742
Marijana Petir: Stepinac bio pravi humanitarac koji je svojim životom svjedočio o tome kako se čovjeku u nevolji pomaže, ali i kako se prašta onima koji nam čine zlo

U Evropskom parlamentu u Briselu danas je otvorena izložba o kontroverznom nadbiskupu Alojziju Stepincu, koju je organizovala hrvatski poslanik u tom parlamentu Marijana Petir.

Izložbu je otvorila potpredsjednik Evropskog parlamenta Mejrid Mekginis.

Hrvatski mediji prenose da će Brisel u naredna dva dana biti u znaku Stepinca, te da je otvaranje ove izložbe “uvertira u sutrašnji centralni događaj – simpozijum o životu i djelu Stepinca”.

Petirova je ocijenila da je Stepinac bio “pravi humanitarac koji je svojim životom svjedočio o tome kako se čovjeku u nevolji pomaže, ali i kako se prašta onima koji nam čine zlo”, prenio je RTL.

SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba.

Vatikan je proglasio Stepinca za blaženog, ali je papa Franjo zaustavio proces kanonizacije i na njegov prijedlog formirana je zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita ovaj slučaj.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je danas da radi na Prikazu dokumenata o Alojziju Stepincu koji će biti dostavljeni zajedničkoj komisiji Vatikana i SPC koja se bavi pitanjem kanonizacije ovog kontroverznog nadbiskupa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA