Otvorena istraga protiv Grigorija Rodčenkova

559

Rodčenkov, bivši čelnik ruske Laboratorije za kontrolu dopinga, koji je pobjegao u SAD, javno je govorio kako je Rusija vodila kampanju zataškavanja nekoliko desetina slučajeva dopingovanja sportista na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Federalna istražna komisija saopštila je da je Rodčenkov naredio svojim podređenima 2014. godine da recikliraju uzorke, iako su morali da ih storniraju do daljnjeg po nalogu Svjetske antidoping agencije /VADA/, čime su oštećeni interesi države.

Rodčenkov je iskoristio svoja ovlaštenja protivno interesima Laboratorije, a u cilju pribavljanja lične koristi.

Savjet Međunarodne atletske Federacije zabranio je juče ruskim atletičarima učestvovanje na Olimpijskim igrama u Riju u vezi sa optužbama za doping.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će zbog ove odluke tražiti intervenciju VADE i Međunarodnog olimpijskog komiteta

Dvostruka ruska olimpijska šampionka u skoku sa motkom Јelena Isinbajeva rekla je juče agenciji TAS da planira da se obrati sudu zbog odluke IAAF-a za koju smatra da predstavlja kršenje ljudskih prava.

– Ovo predstavlja kršenje ljudskih prava. Јa neću da ćutim, obratiću se sudu za ljudska prava. Dokazaću i IAAF i VADI da su donijeli pogrešnu odluku – rekla je ona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA