Ostrog na meti Tužilaštva Crne Gore?

809

Tužitilac u Podgorici Јelena Protić, odlučila je da se pozabavi krivičnim prijavama potpredsjednika Mitropolitskog savjeta nepriznate CPC Steve Vučinića, koje je podnio zbog, kako je naveo, nezakonitog upisa crkvene imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Јovićević je, pod hitnom urgencijom od Vučinića zatražila da joj dostavi dokumentaciju kojom raspolaže.

Vučinić je potvrdio ovu informaciju i rekao da je tužiocu dostavio sve “papire“ koje ima i na osnovu kojih je Specijalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zaposlenih u Upravi za nekretnine koje tereti za zloupotrebu službenog položaja.
Vučinić je proteklih godina podnio mnoštvo krivičnih prijava tužilaštvima u skoro svim crnogorskim gradovima zbog nezakonitog prepisa crkvene imovine na SPC, a do sada je reagovalo jedino nikšićko tužilaštvo koje je prijavu odbacilo, ali ne zbog toga što su utvrdili da krivično djelo ne postoji, već zbog apsolutne zastare krivičnog djela za koje Vučinić tereti NN službenike filijale Uprave za nekretnine u Nikšiću. Ostala tužilaštva, za sada, ćute.

Nije se oglasilo ni Specijalno tužilaštvo kojem je Vučinić još prošle godine podnio krivičnu prijavu, takođe protiv NN službenika Uprave za nekretnine, filijale u Danilovgradu, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je utvrđeno da su u “katastru nepokretnosti za ovu opštinu većina crkava, oba manastira i većina grobalja, suprotno zakonskim odredbama, upisani na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao dio Srpske pravoslavne crkve“.

“Crnogorska pravoslavna crkva ima interes i pravo da drži vjerske obrede u crkvama i na grobljima kada od nje to traže mještani – vjernici. Međutim, u tom svom pravu CPC je onemogućena zbog činjenice da su crkve i groblja upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno njenu filijalu u Crnoj Gori, eparhiju koja sebe naziva pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska. Ova eparhija se zahvaljujući tom nezakonitom upisu ponaša kao vlasnik ove imovine, iako ona nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje Srpske pravoslavne crkve ili njene filijale“, navodi se u Vučinićevoj prijavi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA