Omogućiti svima predškolsko obrazovanje (VIDEO)

863

Skakanje u vrećama, igre sa loptom – ova zanimljiva takmičenja i edukativne radionice mališana dočekale su nas u Centru za djecu, mlade i porodicu – Laktaši. Riječ je o Centru namijenjenom isključivo klincima koji ne pohađaju vrtić.

Ustanova ima tri grupe, različitih uzrasta i 50 polaznika. Radi se o jednom od rijetkih UNICEF-ovih projekata, ovog tipa, koji i danas uspješno djeluje u Republici Srpskoj. I to zahvaljujući opštini Laktaši, koja je prepoznala značaj ranog rasta i razvoja djece, te obezbjedila navedenom Centru godišnji budžet, navodi direktor Centra.

– Centar za djecu, mlade o porodicu nastao je 2010. godine u okviru projekta jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH. Projekat je tada finansirao Unicef i tada smo mi bili pioniri u Laktašima, nakon čega se završila finansijska podrška Unicefa . Međutim, kada smo vidjeli da su roditelji I djeca zadovljni nastavili smo da provodimo sve svoje programe – izjavila je v.d. direktora Centra za djecu, mlade i porodicu – Laktaši, Vanja Ilić.

Centar radi po UNICEF-ovom program koji je prilagođen lokalnoj sredini, ističe naša sagovornica. A kako izgleda jedan radni dan sa mališanima, i šta sve oni uče, objasnila nam je vaspitačica. Znanje se usvaja kroz igru i zabavu.

– S obzirom da ste došli kada je predškolska grupa , ta igraonica izgleda tako što počinjemo sa igricama kao što je slaganje kockica, zatim tu su igre koje razvijaju motoriku kod djece (nabraja). Onda prelazimo na rad na socijalno emocionalnom razvoju , zatim slijedi užina. Nakon toga spoznaja, odnosno crtanje linija, slova. Sve ono što podrazumijeva priprema za školu – kaže pedagog u Centru za djecu, mlade i porodicu – Laktaši, Radmila Đukić.

Kao i uvijek djeca su bila raspoložena za priču. Naša kamera nije ih nimalo omela. Osim sportskih takmičenja, kažu, obožavaju crtanje i pjevanje.
Osim u Laktašima, Centar za djecu, mlade i porodicu ima svoje prostorije i u pojedinim u selima. Za djecu koja ne žive u gradu to je itakako važna stvar, ističe naša sagovornica. Mnogim mališanima roditelji ne rade, te nikada nisu imali priliku boraviti u kolektivima.

– Mi smo do 2012. godine počeli da razvijamo alternativne programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja i krenuli smo da radimo po selima. Tako da sad trenutno radimo 4 sela: Aleksandrovac, Slatina, Boškovići I Maglajani. Sve prostrorije je dodijelila opština bez ikakve naknade – rekla je Vanja Ilić.

Iako, trenutno, u Centru za djecu u Laktasima nema polaznika koji imaju problema u razvoju, sva djeca su dobrodošla, ističe direktor centra. Jer, kako kaže, to i jeste smisao cijele priče. Omogućiti svima pristup predškolskim obrazovanju, bez obzira na barijere.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA