Oland: Francuska će proglasiti stanje prirodne nepogode

525

Francuska će sljedeće sedmice zvanično proglasiti stanje “prirodne nepogode” u oblastima koja su najteže pogođena poplavama, najavio je predsjednik Fransoa Oland.

Kako je danas saopšteno, time će biti omogućeno da osiguravajuća društva brže obezbijede finansijsku pomoć građanima.

Oland je rekao da će poseban fond biti namijenjen za pomoć selima i malim gradovima koji su pogođeni poplavama.

Strahuje se da zbog polja niskog vazdušnog pritiska koje donosi jake kiše velikom dijelu Evrope od centralne Francuske, preko Belgije, NJemačke, južne Poljske do Rumunije, Moldavije i Ukrajine, meteorološka situacija neće biti bolja ni tokom vikenda.

U NJemačkoj su pronađena tijela četiri osobe koje su se udavile, a još četiri se vode kao nestale. Više hiljada kuća u Bavarskoj je ostalo bez struje.

Prethodno se u Baden Virtembergu udavilo četvoro ljudi, podsjeća AFP.

Kako prenosi BBC, neki dijelovi centralne Francuske doživjeli su najgore poplave u posljednjih sto godina. Tijelo starije žene pronađeno je u njenoj potopljenoj kući. Na hiljade ljudi evakuisano je u Francuskoj, a na hiljade je zvalo službu za vanredne situacije.

Za vikend se prognoziraju obilne padavine u centralnoj Evropi, od Francuske do Ukrajine kada se očekuje da će za par sati pasti i 50 milimetara kiše na nekim mjestima.

U departmanu Ljoret južno od Pariza, gdje je za tri dana palo kiše koliko obično padne za šest sedmica, proglašen je crveni stepen upozorenja, dok je u sedam drugih narandžasti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA