Od Gregzita do Bregzita – koliko još egzita čeka EU

545

Upotreba kovanice “egzit” počela je sa Gregzitom – dugo najavljivanim, ali nikad realizovanim izlaskom Grčke iz evrozone, a onda se rodio Bregzit koji označava dobrovoljni potpuni odlazak iz EU.

Kovanicu u čijem sastavu je “egzit” (exit) skovala su dvojica ekonomista iz americkog finansijskog giganta “Sitigrup” u februaru 2012. godine, kako bi opisali moguć odlazak Grčke iz zone jedinstvene evropske valute.

Riječ, sada međutim, ima svoj život na društenim mrežama gde evroskeptici širom kontinenta sve glasnije traže svoj referendum o članstvu u EU, navodi AFP.

Tako se pojavio “Fregzit” (Frexit) kada je liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen pozvala na izlazak Francuske iz Evropske unije ubzro po objavljivanju rezultata britanskog referenduma.

– Pobjeda za slobodu! Kao što godinama tražim, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i zemljama EU – objavila je ona na Tviteru.

“Negzit” (Nexit) se začuo u Holandiji.

– Sada je red na nas – uzviknuo je Gert Vilders, lider antiislamske krajnje desničarske Partije Slobode u Holandiji nakon britanske odluke o izlasku iz EU.

On je obećao da će organizovati referendum o “Negzitu” što je i glavna tema izborne kampanje njegove stranke.

“Austegzit” (Oexit) – ideja o izlasku Austrije iz EU dobija na podršci od kada je lider krajnje desnice Norbert Hofer za dlaku izgubio na predsedničkim izborima u junu.

Kao alternativan naziv predlaže se “Autstrija” (Outstria).

“Švegzit” (Swexit) – ideju izlaska Švedske iz EU pokrenuli su krajnje desničarski Švedski demokrati, a prema anketama javnog mnjenja napuštanje EU podržava 31 odsto ljudi.

Izlazak Finske iz EU mogao bi da označi pojam “Figzit” (Fixit), a Danske “Degzit” (Dexit).

Taj termin već se pojavio u danskim medijima kada je populistička Danska narodna partija pozvala na ponovno pregovaranje o svojim sporazumima sa EU.

Termin “Džeregzit” (Gerxit) se pojavio u medijima na francuskom i engleskom govornom području za izlazak Nemačke iz EU, ali ideja koju on označava ima malo plodno tle u Nemačkoj.

“Italegzit” (Italexit) takođe nema uporište u samoj Italiji, jednoj od zemalja osnivača EU, osim među pristalicama najpoznatijeg desničara u zemlji Matea Salvinija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA