Obilježena slava Vojske RS (VIDEO)

889

Osvećenjem i lomljenjem slavskog kolača uz prisustvo brojnih zvanica i gostiju, Vojska Republike Srpske obilježila je Vidovdan, svoju krsnu slavu. Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska, uprkos svim izazovima, pokazuje snagu da preživi i opstane, kao i uvjerenje i moć da nastavi dalje.

Svetom arhijerejskom liturgijom i osvećenjem slavskog kolača otpočela je proslava krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Ova tradicionalna manifestacija i ove godine okupila je mnoštvo zvanica. Još jednom je poručeno da je Vojska Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske.

– Ovo je naša tradicija da nastavimo slaviti slavu koju je slavila Vojska RS. Ovo je doba prilika da se ovdje skupe svi kojima Vojska RS nešto znači. Imamo tu ratne komandante, generale, vojnike, borce, porodice poginulih, invalide, lokalnu zajednicu, entitetski nivo, državni nivo, svi oni koji osjećaju i poštuju Vojsku RS – rekao je brigadir Nedeljko Kopuz.

Na obilježavanju krsne slave Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predsjednik Srpske je istakao da je važno da se srpski narod okupi oko vidovdanske tradicije i vrijednosti koje baštini Vojska Republike Srpske. Podsjetio je predsjednik i da je Vojska nastala kao zakonska i politička volja srpskog naroda i da je ujedno glavni cilje te vojske bio da sačuva svoj narod i teritoriju.

– Srpski narod je tradicionalno privržen vojsci. U današnje vrijeme, mi moramo da razumijemo današnje vrijeme, ono je puno bremenitih izazova, ali želim i da se zahvalim našim ljudima koji su dio Oružanih snaga BiH, a naše ambicije su daleko veće, mi želimo što jaču i što samostalniju RS – istakao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Sa obilježavanja je poručeno i da srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene kao i velike bitke poput proboja u stvaranju Republike Srpske. Vojska je dala nemjerljiv doprinos, istakao je Ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske, dok predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske podsjeća da se Vidovdan od 1992. godine obilježava kao Dan Vojske Republike Srpske.

– Ti datumi koji prave istoriju, ali nažalost ti datumi po kojima sam ja učio istoriju i moja generacija, moraju se izmijeniti oni moraju biti vjerodostojni i ta nova istorija mora da se uvede u udžbenike naših mladih generacija radi svake moguće eventualnosti da nam se ne bi desilo, to što se desilo – izjavio je ministar Savanović.

– Ja bih prije svega želio da istaknem da je ova generacija Srba pripadnika Vojske RS pokazala i dokazala da je dosljedna slavi svojih predaka. Računajući od 1380. godine pa evo do današnjih dana – rekao je predsjednik Boračke organizacije RS, Milomir Savčić.

Vidovdan, krsna slava Vojske RS obilježava se od 1997. godine. Svake godine se obilježavanje slave upriliči na drugom mjestu, ove godine je za to odabran Manastir na Ozrenu.

Biljana Đukić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA