Novi udarac Karamarku, hrvatski parlamentarci podržali Oreškovića

566

Četvorica hrvatskih evroparlamentaraca iz Brisela u otvorenom su pismu zatražili da HDZ ne ruši desničarsku vladu i dali podršku Tihomiru Oreškoviću.

Direktan je to udarac Tomislavu Karamarku, pošto sve veći broj hadezeovaca traži njegovu smjenu i odlazak sa mjesta prvog potpredsjednika hrvatske Vlade.

To uporno i dalje traži “Most”, pa je Božo Petrov jasno poslao poruku svojim koalicionim partnerima iz HDZ-a da povuku zahtjev za glasanje o povjerenju Oreškoviću u Saboru.
Ako se to ne dogodi u najkraćem vremenu, najverovatnije do petka, “Most” će insistirati na novim izborima.

U HDZ-u kuva na sve strane, kao nikada do sada u istoriji te stranke, a sve su manje šanse da će Karamarko ostati u vladi. Istovremeno, njegov uski krug ne odustaje od zahtjeva za smenu Oreškovića, kojeg je Karamarko sam doveo na čelo vlade, optužujući ga da je u dosluhu sa trajnom službom i da kancelarski vlada Hrvatskom.

Rasplet hrvatske političke pantljičare očekuje se veoma skoro, jer ovakva blokada političkog sistema ne može da funkcioniše na duži rok. Bez obzira na kratkoročna rješenja, sve je više onih koji smatraju da su novi izbori jedino pravo rješenje, a na njima bi HDZ izgubio.

Pokazuju to najnovije ankete koje daju prednost lijevom bloku, dok Tomislav Karamarko vodi bitku za fotelju u vladi i stranci.

Među bezbroj kalkulacija koje se javljaju iz dana u dan je i ona da će manjine, među kojima i Milorad Pupovac, podržati desničarsku vladu, ako iz nje izađe Karamarko.
S druge strane, sve je više onih koji misle da nikakvo preslaganje ne dolazi u obzir i da hrvatski građani u julu, ili septembru, moraju ponovo na birališta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA