Novi svjedoci tužilaštva za Šarićevo pranje para?

522

Na suđenju Darku Šariću i drugim optuženim za pranje para stečenih od trgovine drogom ulaganjem u legalne finansijske tokove u Srbiji danas su čitani iskazi više desetina svjedoka koje su dali tokom policijske istrage, a tužilaštvo je predložilo i saslušanje još šest novih svedoka koji do sada nisu ispitivani.

Odluku o ispitivanju novih svjedoka donijeće Specijalni sud u nastavku procesa. Pored toga, u sudnici Specijalnog suda u Beogradu drugooptuženi novosadski advokat Radovan Štrbac požalio se da u zapisnik sa suđenja nije tačno unijeto ono što je u sudnici u februaru govorio ključni svjedok tužilaštva Mile Jerković, koji je pored ostalog potvrdio da je Šariću prodavao firme u Vojvodini.

Do toga je, kako je rekao, došao upoređivanjem audio-zapisa i transkripata, mada nije precizirao o kakvim je greškama u traskriptu riječ. Predsjednik sudskog vijeća sudija Siniša Petrović rekao je da će preslušati tonski zapis i uporediti ga sa transkriptom, poslije čega će greška u zapisniku, ukoliko postoji, biti ispravljena.

Štrbac je tokom isptivanja Jerkovića osporavao niz tvrdnji koje je on iznosio tokom suđenja. Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta. Novac je između ostalog ulagan i u novosadski “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice i “Palić” iz Subotice.

Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je riječ o legalno zarađenom novcu. Šarić je negirao je sve optužbe za pranje para u Srbiji. On se nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Apelacioni sud mu je ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, pa se na jesen očekuje početak ponovljenog suđenja u tom postupku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA