Novi malware potencijalna opasnost za 90 odsto Android uređaja

504

Trend Micro, kompanija koja se, između ostalog, bavi sigurnošću mobilnih uređaja objavila je nedavno upozorenje za korisnike Androida. Nova verzija takozvanog Godless malwarea potencijalno je opasna za čak 90% uređaja s Googleovim mobilnim operativnim sistemom Android.

U detaljnom izvještaju koji je objavila kompanija Trend Micro navodi se da svi Android uređaji s verzijom 5.1 ili starijom spadaju u kategoriju ranjivih kada je u pitanju Godless malware. Usput je navedeno i da je do sada ovom malicioznom napašću zaraženo otprilike 850.000 uređaja s Androidom, a najveći deo dolazi iz Indije, čak 46,19%.

Srećom, zaštita od Godless malwarea je prilično jednostavna – dovoljno je da ne skidate nikakve aplikacije na svoj uređaj, osim onih koje se nalaze na zvaničnim policama prodavnice Google Play.

Prema navodima stručnjaka, Godless može da se instalira na uređaj samo i isključivo prilikom preuzimanja aplikacija koje nisu verifikovane od strane Googlea, a mogu da se pronađu na brojnim web stranicama koje nude kopije inače originalnih aplikacija s Google Play repozitorijuma.

Kada se jednom Godless instalira na uređaj, omogućava hakerima dobijanje “root” pristupa, što znači da mogu da preuzmu praktično potpunu kontrolu nad zaraženim uređajem, instaliraju dodatne maliciozne aplikacije, reklame neželjenog sadržaja, ali i nadziru korisnika instalacijom takozvanih “backdoor” skripti.

Poruka je, dakle, sasvim jednostavna i kristalno jasna: nemojte instalirati nikakve aplikacije koje možete da pronađete širom interneta, već samo i isključivo one s Google Play prodavnice aplikacija, jer je potrvđeno da tamo ne postoji nijedna aplikacija koja ima Godless malware.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA