Norveška prelazi na elektromobile od 2025?

536

Norveška danas prednjači po broju električnih vozila po broju stanovnika, pa ipak plan da se od 2025. obustavi prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima izgleda previše ambiciozan čak i za tu državu.

Iako Norveška za blagodeti visokog standarda u kome uživa treba da zahvali prije svega eksploataciji i izvozu nafte, ova skandinavska zemlja već duži niz godina planski smanjuje na svojim putevima udeo vozila sa motorima koji koriste benzin i dizel.

Zahvaljujući državnim podsticajima i raznim beneficijama koje uživaju vlasnici elektromobila, građani se stimulišu da prillikom kupovine novog vozila radije odaberu auto sa električnim pogonom. Posljednji korak u elektrifikaciji automobila trebalo bi da bude potpuno izbacivanje vozila sa konvencionalnim pogonom iz saobraćaja.

Realizacija tog plana podrazumijeva da u jednom trenutku prestane prodaja novih benzinaca i dizelaša, što bi prema najnovijim vijestima moglo da se dogodi već 2025.

Ilon Mask, prvi čovek kompanije Tesla Motors, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila, prenio je na Twiteru naslovnu stranu norveškog lista Dagens Næringsliv, koji piše da su se četiri vodeće političke partije u toj zemlji u načelu dogovorile da se za 9 godina obustavi prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Naravno, Mask, kao veliki zagovornik automobila na struju, čija kompanija iz godine u godinu povećava proizvodnju i prodaju ove vrste vozila, sa ushićenjem je dočekao ovu vest.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA