MAD: Politički ekstremizam u porastu

575

NJemačka obavještajna agencija saopštila je danas da je prošle godine u toj zemlji politički ekstremizam bio u naglom porastu, kako krajnja desnica, ali i ljevica i islamističke radikalne grupacije.

“Ekstremističke grupacije, bez obzira na orijentaciju, sve su prisutnije u NJemačkoj”, istakao je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer iznoseći izvještaj.

Prema njegovim riječima bezbjednosne agencije nisu primijetile samo povećanje broja članova ekstremnih organizacija već i količinu nasilja i brutalnosti.

U saopštenju Savezne kancelarije za zaštitu Ustava ističe se da je prošle godine zabilježeno oko 1.408 djela nasilja krajnje desnice, što je povećanje u odnosu na 990 prethodne godine.

U izvještaju je iznijeta i pretpostavka da je određeni broj džihadista i ratnih zločinaca ušao u NJemačku usljed masivnog priliva izbjeglica iz Sirije.

Među drugim potencijalnim prijetnjama po bezbjednost javnosti navedeni su i “samoradikalizovani pojedinci”, džihadisti povratnici iz Sirije i Iraka i “ćelije spavača” militantnih grupacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA