Nije svaka hrana bez glutena zdrava

912

 Naučnici su otkrili da namirnice bez proteina na koji su mnogi alergični nisu bolje od onih koje ga sadrže. Ako neko nema zdravstvenih problema, nema potrebe da troši mnogo novca za skuplje

Namirnice bez glutena odlična su alternativa za one koji boluju od celijakije kao i za one koji su osjetljivi na gluten, ali za sve ostale, nema dokaza da su one zdravije od uobičajenih namirnica.

377e10e7101fdac35aba7ad370485947To je pokazala najnovija studija sprovedena u Australiji na 3.200 ispitanika. Naučnici su dodali i da su bezglutenske namirnice vrlo malo, ili čak nimalo, nutritivno kvalitetnije od ostalih proizvoda.

To, naravno, ne znači da su bezglutenski proizvodi nezdravi. Ako nekom odgovaraju i poboljšavaju zdravstveno stanje, nema razloga da ne nastave da ih jedu. Ali, ako neko nema zdravstvenih problema, ili je tolerantan na gluten, nema potrebe da troši mnogo novca za namirnice koje su, inače, znatno skuplje od “običnih”, sugerišu naučnici.

Takođe, ni slatkiši bez glutena nisu zdraviji, kao što se obično misli, pa su istraživači na ovaj način htjeli da razbiju mitove iz marketinških kampanja.

– Mnogi moraju da se hrane namirnicama bez glutena, ali je sve više onih koji ih uzimaju samo zbog potencijalnih zdravstvenih efekata – rekao je autor studije Džejson Vu, sa “Džordž” instituta za javno zdravlje u Sidneju. – Otkrili smo da su namirnice bez glutena podjednako zdrave kao i one koje sadrže gluten.

indexU studiji su upoređivani proizvodi iz deset gategorija: hljeba, cerealija, tjestenina, kolača, keksa, sladoleda, čipsa, mesnih prerađevina, grickalica.

Osnovnu procjenu o kvalitetu o zdravstvenom uticaju bazirali su na osnovu postojećeg rangiranja proizvoda koje je odredilo australijsko ministarstva zdravlja. Po tome, jednu zvjezdicu imaju namirnice sa najmanjom nutritivnom vrijednošću, a pet zvezdica hrana koja je nutritivno najprihvatljivija. Po tim ocjenama, nema značajne razlike između hrane bez glutena i njihove zdravije alternative.

Istraživači su, takođe, ispitivali i nutritivni sadržaj proizvoda, i otkrili da ipak ima nekoliko razlika. Na primjer, tjestenina bez glutena ima oko 52 odsto manje proteina nego obična pasta. Za 32 odsto manje proteina ima i bezglutenski hljeb, ali ima znatno više dijetalnih vlakana nego običan.

Studija je, takođe, otkrila i da nema značajne razlike u količini šećera i zasićenih masti u obe vrste namirnica, uprkos mišljenju da proizvođači bezglutenske hrane koriste ove sastojke da nadomjeste nedostatak ukusa. Jedino je u kolačima bez glutena u studiji, bilo više šećera nego u istoj, glutenskoj vrsti slatkiša. Rezultati ove studije objavljeni su u britanskom časopisu o nutricionizmu.

Doktor Džejson Vu očekuje da će ovo istraživanje da pomogne da se smanji pomama za bezglutenskom ishranom, u slučajevima kada ona nije medicinski indikovana.

– Poneke namirnice koje se reklamiraju da su bez glutena, u suštini su mnogo nezdravije nego njihovi pandani sa glutenom, tako da mnogi proizvođači koriste naljepnicu “bez glutena” isključivo kao marketinški trik. To mnoge dovodi u zabludu da čak i brza hrana na kojoj piše “bez glutena” pripada zdravim namirnicama – objasnio je dr Vu.

Ako zaista želite da se hranite zdravo, pridržavajte se starog pravila – jedite što više svježeg voća i povrća, i cijelih žitarica, a izbjegavajte prerađenu brzu hranu.

GLUTENSKA STATISTIKA

* Proizvodnja bezglutenske hrane i pića porasla je za 44 odsto od 2011. do 2013.

* Hljeb, kolači i grickalice bez glutena čine većinu ove grane industrije sa prodajom od 2,3 milijarde dolara samo u 2013. godini

* Od jula 2012. do jula 2013. pojavilo se 1.516 novih bezglutenskih proizvoda

* Prodavnice zdrave hrane prodaju namirnice bez glutena u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara godišnje

* Jedan od četiri ispitanika uzrasta od 18 do 24 godine trenutno je na bezglutenskoj ishrani

* 27 odsto ispitanika uzima bezglutenske namirnice da bi smršali

* 59 odsto žena smatra da su bezglutenske namirnice opravdano skuplje od običnih

* Jedan od 10 ljudi svakodnevno koristi aplikaciju koja otrkiva koje namirnice sadrže gluten

* 37 odsto ispitanika smatra da proizvođači ne bi smjeli da stavljaju etikete “bez glutena” na proizvode koji to po prirodi ne sadrže

* 51 odsto ispitanika tvrdi da ih poseban odjeljak u marketima sa bezglutenskim namirnicama navodi na kupovinu

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA