Ne zanimaju ga ni Dodik ni lingvisti: Salkić u Banjaluci promoviše bosanski jezik

854

Konferencija “Milenij opstojnosti bosanskog jezika” počela je danas u Banjaluci, u organizaciji “kabineta” potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

Ovaj događaj možda ne bi izazivao toliko pažnje da ne dolazi u politički veoma osjetljivom trenutku, kada su odnosi između Srba i Bošnjaka zategnuti nakon odluke Ustavnog suda BiH upravo o jeziku.

Bošnjacima je potvrđeno pravo da svoj jezik zovu kako žele, ali je istovremeno odlučeno da odredba u Ustavu RS “jezik bošnjačkog naroda” nije suprotna Ustavu BiH.

U kabinetu predsjednika RS Milorada Dodika kažu da Salkić može da nastupa isključivo lično.

-Ne postoji kabinet potpredsjednika RS, to je obmana. Potpredsjednici RS imaju svoje kancelarije, sektretarice i vozače, ali svi su oni zaposleni u službi predsjednika RS. Što se tiče priče o bosanskom jeziku, poznat je načelan stav predsjednika po tom pitanju, kažu za “EuroBlic” u kabinetu predsjednika RS. Dodik je ranije izjavio da bosanski jezik ne postoji.

“Bosanski jezik se ni po jednom kriterijumu ne razlikuje od srpskog”

Ugledni lingvista Miloš Kovačević ističe da ni jedan staroslovenski jezik ne postoji u milenijumskom formatu, što govori o neozbiljnosti organizatora konferencije.

– Bosanski jezik se ni po jednom kriterijumu ne razlikuje od srpskog. Ukoliko bosanski navodno postoji toliko dugo u prošlosti, onda ne postoji srpski jezik. Međutim, za nepostojanje srpskog moralo bi da budu poništene stotine dokumenata lingvistički mnogo relevantnijih od bosansko – turskog rječnika Muhameda Uskufija iz 1631. koga oni uzimaju kao glavni kriterijum. Međutim, to je rječnik koji se tiče Bosne, u kom se on više obraća Srbima. Svu svoju poeziju nazivao je ilahije na srpskom, kaže Kovačević za “EuroBlic”.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kaže da ga “uopšte ne zanima šta kaže Dodikov kabinet”. Nije želio da komentariše ni lingvističke zamerke na postojanje bosanskog jezika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA