Ne bacajte staru garderobu, nego je poklonite (VIDEO)

2159

Akcija “Hljeb od tekstila” koju sprovodi udruženje Mozaik prijateljstva je pravi dokaz da se stara garderoba može iskoristiti.

Tokom ove akcije skupljeno je oko 10 tona odjeće u humanitarne svrhe. Desetak volontera ovu odjeću sortira i pakuje, dok se novija odjeća poklanja onima kojima je najpotrebnija. Ostatak odjeće se presuje i šalje na izvoz, pa se tako se uspjelo prikupiti nekoliko hiljada maraka koje su se uložile u obroke javne kuhinje u Banjaluci.

– Ovo je roba koju neće kod nas niko da nosi, ali koja će se izvesti za Afriku. Sad pokušavamo da se povežemo sa nekim firmama iz Afrike da oni otkupljuju i potpomognu da ovo socijalno preduzeće opstane – rekao je sekretar Udruženja ‘Mozaik prijateljstva’ Miroslav Subašić.

Problemi su neizostavan dio ovakvog tipa posla, naime jedna firma iz Belgije sa kojima su poslovali ih je prevarila i ostala dužna 27.000 KM. Bez obzira na to podrška je neizostavna od mnogih firmi iz zemlje i inostranstva, pa su tako uspjeli da kupe neophodnu opremu i da iznajme prostor u kojem rade.

Stara garderoba se može koristiti u mnoge svrhe jer recikliran tekstil je dobar za izolacije. Članovi udruženja svakodnevno obilaze naseljena mjesta i kupe garderobu, a putem plakata obavještavaju građane.

Ovim putem pozivaju sve građane ako žele da doniraju svoju staru garderobu da to urade u njihovim prostorijama u banjalučkom naselju Nova Varoš, kao i da im se priključe u volontiranju.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA