Naučnici imaju dokaz da postoji život poslije smrti

632

Ljudi su se oduvijek pitali da li postoji život poslije smrti, a sada su naučnici otkrili da geni nekih životinja “žive” čak četiri dana nakon što su uginule.

Štaviše, neki geni, uključujući i one koje učestvuju u stvaranju embriona, ali i one koji se dovode u vezu sa rakom, aktivirali su se ili su postali aktivniji tek poslije smrti eksperimentalnih životinja.

Naučnici se nadaju da će im ovo istraživanje pomoći u nastojanju da smanje opasnost od raka koja raste posle transplantacije organa, ali i da će zahvaljujući novim saznanjima forenzičari lakše moći da utvrde kada je žrtva ubijena.

Profesor Piter Nobl sa Univerziteta Vašingtona u Sijetlu izjavio je za magazin “Sajens” da je reč o “eksperimentu iz radoznalosti kako bismo videli šta se događa kada umremo”.

“Mislimo da možemo mnogo toga da saznamo o životu analizirajući smrt”, dodao je on.

U novom istraživanju naučnici su analizirali šta se događa sa više od 1.000 gena u miševima i ribama zebricama nakon što uginu. Oni su pratili promjene na genima četiri dana nakon smrti zebrica i dva nakon smrti miševa.

– Naša studija je pokazala da se ekspresija stotina gena povećala nekoliko sati posle smrti, dok se kod nekih povećala i više dana posle smrti organizama – kaže Piter Nobl. Budući da se ekspresija gena povećala i kod zebrica i kod miševa, logičan je zaključak da će sličan fenomen postoji i kod drugih višećelijskih oblika života.

Neki od gena u studiji učestvuju u stimulaciji imunološkog sistema ili borbi protiv stresa, dok su neki učestvovali u stvaranju embriona, ali su “mirovali” nakon rođenja jedinke.

– Zapanjujuće je što su se geni za razvoj aktivirali poslije smrti – kaže profesor Nobl.

Autori studije kažu da se za utvrđivanje trenutka smrti koriste brojni biološki, hemijski i fizički pokazatelji, ali da bi promjene na genima mogli da pomognu da se “utvrdi koliko je tačno vremena prošlo od smrti”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA