Naturolog Georgij Nazarov otkriva tajne zdravog srca

852

“Postoji recept za pripremanje vašeg omiljenog jela. Ukoliko ga se pridržavate i malo vježbate, uvijek ćete ponovo pripremati isti specijalitet. Vrlo je slična situacija i sa “stvaranjem” zdravog ili bolesnog srca, a koji ćete recept odabrati zavisi samo od vas!”

Ovako u svojoj novoj knjizi “Tajne zdravog srca” savjetuje naturolog Georgij Nazarov. Da napiše ovaj zdravstveni priručnik trebalo mu je sedam godina i isto toliko krugova oko planete…Svoja saznanja iz Jugoistočne Azije, Dalekog istoka, Sjeverne Afrike i Južne Amerike ovom prilikom podijelio je i sa Vama.

Biljna hrana sprečava infarkt

– Prije 150 godina oboljenja krvnih sudova bila su toliko rijetka da su mogla biti proglašena medicinskim kuriozitetom. Danas u razvijenim zemljama više od 50 procenata ljudi umire od bolesti srca, a starosna granica oboljelih je sve niža. Posljednje studije, objavljene u “Žurnalu američke medicinske asocijacije” pokazuju da vegetarijanska ishrana može da spriječi infarkt u 97 odsto slučajeva. Naime, biljna hrana uopšte ne sadrži holesterol, pa je dobro koristiti je da bi srce ostalo zdravo. Određene namirnice, koje nazivamo super biljke, posebno dobro utiču na nivo holesterola, čiji je nivo presudni faktor za zdravo srce: bijeli luk efikasno čisti krvne sudove, naročito ako se kombinuje sa Omega 3 masnim kiselinama (ulja laneno, konopljino, riblje). Zato je važno bijeli luk uključiti u svakodnevnu ishranu – kaže Nazarov.

voce i povrce

Nazarov kaže da će i kašika, dvije lanenog ili maslinovog ulja imati pozitivan uticaj na stanje jetre i holesterola u organizmu: oni podstiču redovnije pražnjenje žuči, a putem žuči i oslobađanje viška holesterola. On objašnjava:

– Važno je koristiti namirnice koje će vezati holesterol koji se izbacuje iz jetre da bi se oslobodio putem stolice, ako se to ne dogodi vraća se u krv putem crijeva. Zato je dobro koristiti što više biljnih vlakana, više salata, alge, omega 3 – to sve utiče na normalizaciju srčanog ritma. Preventivno ali i kada su krvni sudovi zapušeni, treba jesti badem koji povećava viskoznost krvi. Dovoljno je pojesti 20 do 30 badema uz svaki obrok ili popiti nekoliko čaša bademovog mlijeka.

Napetost na putu dobrom krvotoku

Prema njegovim riječima za zdrvo srce jako je važna dobra cirkulacija: ako postoji nešto što iznutra začepljuje krvni sud, protok krvi će se pogoršati, a to je vezano uglavnom za holesterol, trombove, trombozu ili pritisak spolja: ako smo stalno zgrčeni ili napeti imaćemo loš protok krvi. Ako nam je napet vratni dio, blokiran je protok krvi prema mozgu, pa raste krvni pritisak kao zaštitna reakcija. Na pogoršanje cirkulacije krvi utiče i nadimanje i prekomjerno uzimanje hrane, visoke štikle, jer sprečavaju protok krvi po venama.

– Sedam puta sam obišao zemaljsku kuglu da bih napisao ovu knjigu i prvo što sam svuda primijetio je da je za zdravlje našeg srca veoma važno da imamo više radosti. Tajland se zove zemlja smijeha, pa ima manje oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Često me pitaju koja emocija ubija srce? Napetost, koju većina sve češće doživljava, funkcionišemo pod stalnim stresom. Kod nekog će to izazvati bijes, kod nekog razočarenje. Nije važna emocija, već razlog zašto dolazi do toga. Važno je da podstaknemo normalnije funkcionisanje, da ne budemo robovi tog načina bitisanja, da imamo svoj život, da pronađemo vrijeme za sebe, da ne ustajemo ujutro i odmah uključimo mobilni ili računar, jer tako možemo poremetiti svoje emocije. Fizička aktivnost na otvorenom, igre u parku i ples odraslih gotovo da su sastavni dio života stanovnika azijskih zemalja, pa treba to uvesti u svoj životni “raspored” – kaže Nazarov.

Vrijeme samo za sebe

On savjetuje da treba uraditi nešto što zavisi od nas: kontrastno tuširanje, jutarnji trening, džogiranje i tako započeti dan, da već ujutro damo sebi informaciju da dan zavisi od nas i od toga kako želimo da ga provedemo i dan će proći mnogo kvalitetnije. Na pitanje šta bi preporučio kao proljećni recept za zdravo srce, sagovornik kaže:

banana– Prvo isključimo večeru koja u velikoj mjeri upropaštava srce. Može se pojesti voće, voćni miks, smuti. To omogućava dobro čišćenje organizma, vezivanje otrovnih materija, normalizaciju Ph krvi, dobar rad imunog sistema. Dan je dobro započeti smutijem ili voćem, čak i zaleđenim voćem u obliku sladoleda. Izmiksane banane sa medom ili malteksom ili za laganiju varijantu urme, jagode, maline, borovnice su dobar izbor. Prvi osnovni obrok je oko 11 sati i to je Nazarov zdrav doručak o kome smo ranije govorili,ili svježu salatu, jezgrasto voće ili proklijale žitarice uz jogurt od soje. Pravi se pauza od dva do četiri sata, a oko 15 časova slijedi voće ili zdravi napici. Oko 16 -17 časova uzimamo drugi i posljednji osnovni obrok, koji čine salata, mahunarke, integralne žitarice, proja, prebranac, guste čorbe, morska riba…Oko 20 časova voće, suvo voće, zdravi napici, med ili malteks – kaže Nazarov.

Vitamin C i zeleni čaj

Prema njegovim riječima izuzetno djelovanje na stanje naših krvnih sudova i smanjenje njihove propustljivosti ima vitamin C, naročito u kombinaciji sa rutenom (zeleni čaj, heljda). Dvije do tri šolje dnevno zelenog čaja poboljšava elastičnost krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka vena. Nazarov predlaže i test: izmjerite struk: više od 90 cm kod žena i više od 100 cm kod muškaraca ukazuje na visok rizik od dobijanja bolesti srca.

Sedam dobrih navika

Evo sedam navika za zdravo srce i 30 godina duži život:

1. Svakog dana piti bar tri čaše vode

2. 40 i više gr biljnih vlakana, pšenične klice, salate

3. Šećer zamijeniti medom, malteksom, svježim ili suvim voćem

4. Umjesto 20 gr soli, unijeti do 2 grama i koristiti začine

5. Smanjiti unos masnoća, naročito izbjegavati oksidirani -užegli holesterol(margarin, sirevi, parmezan, gotove smjese za kremove, palačinke, mlijeko u prahu, sladoled)

6. Tri puta sedmično u ishranu uvesti mahunarke

7. Dva puta sedmično jesti krompir pečen u rerni s ljuskom

– Dugo sam rukovodio Centrom prirodne medicine pri Ruskom centru za nauku i kulturu. Među onima koji su pohađali moje seminare i slijedili moju priču je i košarkaš Žarko Paspalj. Dok se pridržavao mog programa njegovo stanje srca bivalo je sve bolje. Po mojim savjetima usavršio je ishranu i samo za nekoliko mjeseci uspio, poslije dva infarkta, da zdravlje svog srca dovede u dobro stanje. On je izuzetan primjer da uvijek postoji mogućnost da pomognete sebi – kaže Georgij Nazarov.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA