Nastavlja se suđenje Naseru Oriću

511

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu koje je održano 31. maja, svjedok Tužilaštva BiH Asim Mehić rekao je da je 1992. godine sa nekoliko mještana sela Lolići kod Srebrenice pronašao u rijeci tijelo Milutina Miloševića, čije su ruke bile vezane žicom koja je na drugom kraju bila zakačena za drvo.

Mehić je potvrdio da je Miloševićevo tijelo bilo očuvano, da je vidio povredu na čelu, te da nije vidio da je tijelo bilo ispresijecano rafalima.

“Uz pomoć žice smo ga dovukli na obalu i pokopali petnaestak metara od rijeke”, naveo je tada Mehić i dodao da nije poznavao Miloševića, ali da ga je vidio jednom kada je dolazio u selo.

Ovaj svjedok je rekao da u Lolićima nije vidio Orića i da “tada nije znao ni da on postoji”.

Mehić je potvrdio da je Orića vidio 1993. godine u Srebrenici, a da Sabahudina Muhića uopšte ne poznaje.

Svjedok Tužilaštva BiH Radmila Nikolić Milošević istakla je da je za nestanak strica Milutina Miloševića saznala u večernjim časovima 29. maja, u očevoj kući u Kravici, gdje je bila sa dvojicom braće i sestrom.

Miloševićeva je navela da su sutradan otišli prema Sandićima i da je njen otac sa brda dozivao komšije i molio ih da ne ubiju Milutina.

“Posredstvom megafona čuo se odgovor `Dođi da ga vodiš. U sigurnim je rukama ali će ga ubiti Naser, Muhić i neki Omerović, ako ne predaju neke račune. Ako ne ubiju jednog Miloševića, ubiće drugog`”, prisjetila se Miloševićeva i dodala da je njen stric bio načelnik policije u Bratuncu.

Ona je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdila da je davala izjave u kući i policiji u Bratuncu.

Nakon predočavanja njenog iskaza iz 2009. godine iz policije, ona je potvrdila da ga je potpisala, ali nije znala da odgovori zašto nije navedeno ništa o dovikivanju i megafonu.

U izjavi, koju je citirala Orićev branilac Lejla Čović, Miloševićeva je navela da joj je jedna žena iz Lolića, koja je tada došla u selo, rekla da je Milutin ranjen i da ga je liječio Meho Omerović u svojoj kući, a da ga je ubio Mehmed Omerović zvani Medo.

Nakon 10 mjeseci, kako je istakla, prisustvovala je ekshumaciji tijela ubijenog strica, te navela da je tijelo bilo u fazi raspadanja i da nije imao ruke do lakata.

Nastavak suđenja zakazan je za 14.00 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA