Napad na doktore – napad na službena lica (VIDEO)

4095

Pacijent ubio hiruga, pretučen ginekolog, nožem nasrnuo na medicinsku sestru – ovo su naslovi koje sve češće čitamo u vijestima iz regiona. Nažalost, loša praksa iz regije uveliko se preslikava i na RS, ističu doktori. Zabrinuti za vlastitu sigurnost zdravstveni radnici traže zaštitu. Stoga je Sindikat zdravlja i socijalne zaštite Srpske zatražio izmjenu krivičnog zakona, po kojem bi se napad na zdravstvene radnike ubuduće tretirao kako napad na službeno lice.

– Mi se nadamo da će vlada u jednoj od svojih narednih sjednica razmatarati našu inicijativu i vidjećemo kako bi se to moglo zakonski riještiti i šta bi značio taj zakon i o tome ćemo se izjasniti kada dođe vrijeme, rekao je Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravlja i socijalne zaštite RS.

– Ljekar je apsolutno nezaštićen na svom radnom mjestu, mi odavno tražimo da se uvede zakon o doktorskom radu i da se uvede da smo službeno lice. Ne može neko da dođe sa ulice da napada i da komentariše kada će biti primljen. Jel isto tako u EU i Americi čeka se po dva, tri sata. Neke hladne intervencije čak i po hiljadu dana i nema nikakve agresije, rekao je prof.dr Vesna Ećim-Zlojutro, načelnik Odjela ginekolgoije i akušerstva UKC RS.

Iz ministarstva pravde Srpske odogovaraju da su dobro upoznati sa navedenim zahtjevom. Međutim, kažu, kako ovo nije jedina inicijativa tog tipa, te da su isto tražili novinari i prosvjetni radnici. Nemoguće je da svi zakonom budu tretirani kao službena lica, poručuju iz nadležnog ministarstva.

– O tome će odlučiti radna grupa, razmatraćemo sve inicijative, ovo je samo jedna od njih. Ljekari uživaju krivično pravu zaštitu kao i svi građani. A ako imamo Dom zdravlja službeno lice je direktor, a ljekari se dobrovoljno opredjeljuju za bavljenje tom profesijom, istakao je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

Međutim, doktori tvrde da je njihova inicijativa itekako opravdana. Najgore prolaze, kažu, radnici u noćnoj smjeni, te dežurni u hitnim službama. Guranje, bacanje tlakomjera i nalaza u lice su svakodnevnica, poručuju iz Doma zdravlja Banjaluka. Pismenim putem dobili smo odgovor da je u navedenoj medicinskoj ustanovi prošle godine bilo četiri slučaja fizičkog napada. Iz službe hitne pomoći upućen je poziv policiji koja je došla i sankcionisala napadače. Ističu da je zbog sve češćih napada na osoblje, napisano i uputstvo za tačan način postupanja prilikom fizičkog napada pacijenta na zaposlene. Prema riječima sindikalaca ništa bolje stanje nije ni u drugim Domovima zdravlja u Srpskoj.

– Jer je činjenica da u posljednje vrijeme imamo česte napade na naše osoblje posebno na ljude koji rade noćne smijene, znači u hitnoj pomoći, gdje pored obezbjeđenja koje ima većina zdravstvenih ustanova , ne možemo spriječiti napad nasilnika pod dejstvom alkohola i mnogih drugih koji dolaze u naše ustanove. Pogotovo kad trebaju da plate pregled i kada nemaju novaca i dolazi do verbalnog duela i to su najčešće na udaru medicinske sestre, ali i ljekari, dodao je Granulić.

Iz UKC RS poručuju da ne vode preciznu evidenciju o verbalnim napadima pacijenata, ali potvrđuju da su i u ovoj zdravstvenoj ustanovi veoma česti. Pretežno su inicirani od strane ambulantnih pacijenata koji su u alkoholisanom stanju, ili su psihijatrijski bolesnici. Da li će nadležne institucije shvatiti navedene probleme doktora i medicinskog osoblja ozbiljnije, znaće se nakon što inicijativu o izmjeni krivičnog zakona prouči radna grupa.

Autor: Ivana Ljubičić, Elta 1 HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA