Najčešća greška zbog koje još teže podnosimo vrućine

740

Svi smo čuli savjet da je po vrućini bolje piti tople napitke kako bismo se brzo preznojili i na taj način se tijelo ohladilo. Ali, znate li zbog čega je ispijanje (prije)hladnih pića po vrućini zaista štetno?

Kada napolju napolju temperatura dostiže više od 30 stepeni Celzijusovih i zbog sparine ne može normalno da se diše, mnogi posežu za čašom vode ili soka s velikom količinom leda kako bi se rashladili.

Međutim, naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma i da je po vrućinama najbolje piti vodu, odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.

Dalje, ako pijete ledena pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primijetićete veliko poboljšanje varenja i bolje ćete se osjećati tokom i nakon obroka.

Ispijanje toplog čaja po vrućini od 30 stepeni takođe ima svoje prednosti jer topli napitak podstiče znojenje i na taj način vas rashlađuje, ali postoji caka: topli napitak rashladiće vas jedino kada napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suv.

Efekat će biti još bolji ako nosite odjeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA