Naftaši restartovali rad bušotina, cijene ustuknule

471

Cijene nafte su nastavile pad u današnjem trgovanju, proširujući prošlonedjeljne gubitke u svjetlu rasprodaja na azijskim tržištima.

Rasprodaja je podstaknuta brigom zbog stanja globalne ekonomije, budućnosti Britanije u Evropskoj uniji i sve većeg broja nafnih bušotina koje se vraćaju u pogon.

Do povlačenja cijena dolazi nakon što je američka tržišna referenca, nafta WTI, prošle nedjelje dostigla 11-mjesečni maksimum zahvaljujući slabijem dolaru, zbog kog je ova sirovina tada bila jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

Američka “laka” nafta WTI je danas pala za 60 centi (1,22 odsto) na 48,47 dolara po barelu, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent” oslabila za 47 centi (0,93 odsto) na 50,07 dolara, izvještava agencija Frans pres.

Trgovci su oprezni u iščekivanju sastanaka američkih Feralnih rezervi (Fed) i Banke Japana ove nedjelje u nadi da će bar dobiti neke smjernice o daljoj monetarnoj politici.

Prisutna je takođe nervoza na tržištu u pogledu toga da li će Britanija glasati za napuštanje EU, pošto neke ankete pokazuju da je kampanja za izlazak iz 28-članog bloka u prednosti samo desetak dana prije referenduma 23. juna.

Postoji strah da bi takva odluka mogla da dovede do novog talasa turbulencija širom tržišta u svijetu.

– Ove i sljedeće nedjelje će vjerovatno biti zabilježena povećana volatinost na tržištima. Procjene trgovaca, vođene rezultatima anketa u vezu sa Bregzitom, poput plime će se brzo prebacivati na trgovanje – ocjenio je u tržišnom komentaru Bernard Ou, strateg u kompaniji IG Markets.

– Iako se ne očekuje da će Fed i Banka Japana preduzeti mjere, njihova saopštenja posle sastanaka će i dalje biti važna. Posebno će u fokusu biti Fedove ekonomske projekcije – dodao je on.

Analitičar kompanije BMI Riserč, Piter Li izjavio je za Frans pres da kompanije ponovo stavljaju u pogon naftne platforme, pošto su cijene prešle psihološku granicu od 50 dolara za barel, koje pumpanje “crnog zlata” čine finansijski održivim.

Podaci kompanije za naftne usluge “Bejker Hjuz” objavljeni prošlog petka pokazuju da je broj aktivnih američkih platformi porastao drugu sedmicu uzastopno za još tri bušotine, na 328. Ipak, taj broj je i dalje daleko ispod 635 aktivnih bušotina prije godinu dana.

– Mada će veliki događaji u svijetu, poput sastanaka centralnih banaka i referenduma (o Britaniji EU) imati uticaja na tržište, generalna slika je u osnovi i dalje ista. Sve zavisi od ponude i tražnje – naveo je Li.

Bilo je malih pozitivnih pomaka na tržištu nakon što je Kina objavila prošle nedjelje podatke koji su nagovijestili stabilizaciju svjetske ekonomije broj dva poslije više mjeseci usporavanja rasta, navodi francuska agencija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA