Mokri kolovozi, u kotlinama magla

622

Saobraćaj se jutros u većem dijelu Republike Srpske odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, u kotlinama i duž riječnih tokova ima mjestimično magle, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog izgradnje vijadukta “Mahovljani” na auto-putu Banjaluka – Doboj, petlja “Mahovljani”, odnosno izlaz i ulaz sa auto-puta Gradiška – Banjaluka zatvorena je za saobraćaj.

Vozačima, pogotovo onim koji iz Gradiške idu prema Prnjavoru, preporučuje se da za uključenje i isključenje sa auto-puta Gradiška – Banjaluka koriste petlju “Aleksandrovac”.
Auto-putem Banjaluka-Gradiška saobraćaj se odvija nesmetano.

U zoni izvođenja radova kod Mahovljanske petlje na magistralnom putu Klašnice – Nova Topola izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, a brzina kretanja ograničena na 30 kilometara na sat.

Saobraćaj će na ovoj dionici svakodnevno biti obustavaljan četiri puta u periodu od 23.00 do 5.00 časova u maksimalnom trajanju od 30 minuta.

U toku su radovi na sanaciji klizišta i rekonstrukciji kolovoza magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac, na području mjesne zajednice Ada, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom u dužini od 800 metara.

Radi izvođenja radova na izgradnji ostrva na rijeci Vrbas izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionicama Čelinac-Kotor Varoš, Kotor Varoš-Obodnik i Kotor Varoš-Mitrovići izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog rekonstrukcije vodovodne i proširenja kanalizacione mreže.

Zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja na magistralnom putu Klašnice 1-Prnjavor /Naseobina Lišnja i Puraći, opština Prnjavor/.

Na istom putnom pravcu, na lokalitetu Puraći, zbog izgradnje kolovozne konstrukcije vijadukta Puraći iznad magistralnog puta, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, koji će biti regulisan privremenom signalizacijom.

Na magistralnom putu Vukosavlje-granica RS/FBiH /Karuše/, u mjestu Јohovac, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na izgradnji priključaka magistralnog puta na budući auto-put.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja pa je potrebno poštovati privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu Karakaj dva-Drinjača i regionalnom putu Šekovići-Donje Caparde, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz moguće zastoje od 10 do 15 minuta.

Na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, u mjestu Rujevica zbog deminerskih radova, povremeno se obustavlja saobraćaj radnim danima u vremenu od 8.00 do 16.00 časova. Obustave traju 30, a propuštanje saobraćaja 15 minuta.

Počeli su deminerski radovi na Јabučić Polju, na regionalnom putu Orline-Doboj Novi, zbog čega od 8.00 do 16.00 časova dolazi do povremenih, 30-tominutnih obustava saobraćaja.

U toku su radovi na deminiranju terena na regionalnom putu Zeleni Јadar-Skelani, u mjestu Kragljivode, pa su povremene obustave saobraćaja radnim danima, u periodu od 07.15 do 14.10 časova, u maksimalnom trajanju do 30 minuta.

Zbog radova na poboljšanju uslova odvodnje oborinskih voda, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice.

U toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na auto-putu Banjaluka-Doboj.

Zbog radova na rehabilitaciji kolovoza na regionalnom putu Gornja Vijaka dva-Razboj, saobraćaj se reguliše privremenom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima dolaziće do povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na putu Karanovac-Mitrovići, na mjestu klizišta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Na magistralnom putu Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Vijakadva – Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila teža od pet tona ukupne mase i viša od tri i po metra.

Auto-moto savez Republike Srpske će tokom naredih sedmica sprovesti u 18 gradova i opština širom Republike Srpske tradicionalnu preventivnu akciju “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite 2016” čiji je cilj da se vozači na pokretnom tehničkom pregledu vozila besplatno informišu o stanju tehničke ispravnosti njihovih četvorotočkaša i eventualnim neispravnostima.

Kampanja će trajati do 22. jula, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.

Na području Federacije BiH za danas su najavljeni radovi na magistralnom putu Topčić Polje-Lašva i za to vijeme saobraćaj će se odvijati naizmjenično jednom trakom.

Na magistralnom putu Konjic-Јablanica u toku su geodetski i istražni radovi za projekat sanacije tunela Crnaja, pa se saobraćaj na toj dionici odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Sarajevo tranzit zbog klizišta i dalje je na snazi zabrana za teretna vozila teža od tri i po tone najveće dopuštene mase i autobuse. Ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz povremene obustave saobraćaja do 30 minuta.

Do kraćih zastoja dolazi i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a izdvajamo putne pravce Priboj-Simin Han, Banjaluka-Čelinac i Ključ-Sanski Most.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA