Mogući napadi na međunarodne civilne mete?

491

“Islamska država” krenula je u novu fazu ratovanja koji će, najvjerovatnije, dovesti do novih napada na međunarodne civilne mete, navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

U proteklih šest mjeseci, “Islamska država” povezana je sa napadima u 11 država u kojima je poginulo više od 500 ljudi u Bangladešu, Belgiji, Egiptu, Francuskoj, NJemačkoj, Indoneziji, Libanu, Pakistanu, Rusiji, Turskoj i SAD.

“Nedavni međunardni napadi koje su počinili pripadnici `Islamske države` pokazuju da ta teroristička grupacija kreće u novu fazu, da je povećan rizik da sve češće budu izvedeni dobro pripremljeni napadi na međunarodne civilne mete”, ističe se u izvještaju koji je u posjedu agencije Frans-pres.

U izvjšetaju generalnog sekretara za Savjet bezbjednosti UN navodi se da su članice svjetske organizacije prijavile povećanje broja stranih boraca koji se vraćaju iz Iraka i Sirije, gdje je “Islamska država” pretrpjela poraze.

“Napadi u Parizu i Briselu pokazali su sposobnost džihadista da pokreću komplikovane i višestruke napade koje su koordinisali strani borci, povratnici iz Sirije”, piše u izvještaju.

Ban Ki Mun poslao je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u skladu sa rezolucijom koja je u decembru usvojena i čija su meta finansijske mreže “Islamske države” i Al kaide.

Savjet bezbjednosti UN će o izvještaju razgovarati tokom sastanka 8. juna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA