Mišić: Prava radnika ne smiju biti umanjena

512

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da u opštem kolektivnom ugovoru o kome pregovaraju socijalni partneri u Srpskoj ne smiju biti umanjena prava radnika.

– Nećemo u pregovorima sa socijalnim partnerima dati pristanak na promjene iznosa minulog rada od 0,5 odsto za svaku godinu staža, rekla je novinarima Mišićeva, nakon sjednice Generalnog vijeća Saveza sindikata Republike Srpske na kojoj je bilo riječi o opštem kolektivnom ugovoru.

On je istakla da bi opšti kolektivni ugovor trebalo da se odnosi na sve radnike i poslodavce.

– Neke odredbe opšteg kolektivnog ugovora su usaglašene, ali se ne tiču konkretnog materijalnog davanja. Sada pregovaramo o materijalnim davanjima jer nijedan član ovog ugovora koji se odnosi na davanje novca nismo riješili, dodala je Mišićeva.

Ona je ponovila da Zakon o radu nije dobro rješenje i ne može odgovoriti potrebama radnika i poslodavaca.

– Više od 10.000 radnih mjesta se krije u prekovremenom radu, koji mora biti 50 odsto više plaćen. Kada je riječ o godišnjim odmorima, naš stav je da bi ovo pitanje trebalo da bude riješeno kao do sada, dodala je Mišićeva.

Ona je napomenula da Vlada Srpske nije arbitar u pregovorima o opštem kolektivnom ugovoru, nego jedan od tri ravnopravna socijalna partnera.

– Sastanak socijalnih partnera biće održan kada odluči Vlada Srpske. Biće razgovora i o najnižim platama, a naš zahtjev biće da budu povišene, zaključila je Mišićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA