Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Obrazovanje u skladu sa Ustavom

582

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je školama instrukciju da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

Svi propisi u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu su sa međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti a škole omogućavaju obrazovanje svoj djeci pod jednakim uslovima. U prilog tome je i Presuda Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da su zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj u skladu sa Ustavom BiH.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u Republici Srpskoj.

Podsjećamo da se u Republici Srpskoj u 21 školi izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, koje za učenike prvog i drugog razreda finansira Vlada Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske finansira i prevoz svih učenika u Republici Srpskoj, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost.

U Federaciji BiH izučavanje nacionalne grupe predmeta za djecu srpske nacionalnosti realizuje se samo u Grahovu, te djelimično u Drvaru i na svojevrstan način u Petrovcu, gdje svi učenici zajedno slušaju nastavu a na kraju školske godine im se u knjižice upisuje jezik prema želji.

Roditelji u Srebrenici: Tužićemo sve nadležne!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA