Miloš Mikić i ove godine sirac sira odnio u Nikšić (VIDEO)

767

„Sirac sira“ i ove godine, kao i prethodne otišao je u ruke Miloša Mikića, atletičara iz Nikšića. Više od 40 učesnika takmičilo se u jučerašnjoj trci u tri kategorije, a osim pehara glavna nagrada za pobjednika bio je prepoznatljivi hercegovački kolut sira. Biciklističku trku „Za sirac sira“ petu godinu zaredom organizuje Planinarsko društvo „Vučji zub“ u trebinjskom selu Žakovo.

Pobjednik trke je u martu mjesecu u Trebinju pobjedio i u takmičenju “Vertikalni kilometar–trka u kamenu“, a na stazi u Žakovu juče je briljirao stigavši do cilja za 13 minuta i 52 sekunde. Ovim rezultatom, Mikić je oborio prošlogodišnji, lični, i postavio novi rekord u trci “Za sirac sira“.

– Staza je kao i prošle godine bila tehnički zahtjevna, ali mnogo bolje pripremljena. Bila je dobro markirana, a popunjen je i neravni dio, tako da mogu reći da je staza bila idealna. Zahvaljujem se organizatorima na gostoprimstvu i želim da čestitam ženskoj konkurenciji. Inače, ove godine konkurencija je bila mnogo jača nego prethodne – rekao je pobjednik trke.

Mirela Babić iz Mostara najbolja je bila u ženskoj konkurenciji. U biciklističkim trkama, do sada nije učestvovala, a na stazu u Žakovu rado će se vratiti i naredne godine.

– Staza je bila zahtjevna. Bilo je dijelova gdje sam morala da siđem sa bicikla, ali upravo to je stazu učinilo izuzetno zanimljivom. Organizacija je bila fenomenalna, a i sama staza bila je odlično označena – kazala je Babićeva.

Za sirac sira borili su se i najmlađi Trebinjci u kategoriji do 15 godina. Najbolji među njima bio je Petar Spaić iz sela Žakovo, koji kaže da se za ovu trku nije morao mnogo pripremati.
– Bicikl vozim od svoje desete godina, a staza uopšte nije bila mnogo zahtjevna. U pripremama nisam proveo mnogo vremena, jer sam uglavnom vježbao sa društvom – naglašava Spaić.

Marija Milošević bila je jedina djevojčica u ovoj kategoriji, dok su sedmogodišnji Đorđe i Dragan Odavić, bili najmlađi učesnici takmičenja. Đorđe kaže da će u Žakovo doći i naredne godine da se takmiči.

– Pripremao sam se dugo za ovu trku i ovo je prvi put da učestvujem. Vježbao sam na stadionu u Policama, a doći ću i naredne godine – kaže Đorđe.
“Za sirac sira” svake godine takmiči se sve veći broj učesnika iz Trebinja i iz regiona. Predsjednik PD “Vučji zub” Igor Škero ističe da je srećan što je trka postala međunarodnog karaktera, ali i što je uprkos lošim vremenskim uslovima, prošla bez problema i povreda takmičara.

– Takmičara nikada nije bilo više, iako vremenski uslovi nisu bili idealni. Došli su nam gosti iz Mostara, Herceg Novog i iz Nikšića, pa je jasno da je trka postala internacionalnog karaktera. Prezadovoljni smo kako je sve prošlo, a što je najvažnije nije bilo povreda – poručuje Škero.

Prva biciklistička trka „Za sirac sira“ održana je 2012. godine. Kako ističu organizatori, osim promocije biciklizma, glavni ciljevi ovog takmičenja su druženje, rekreacija, kao i promocija hercegovačkih sela i njihovih proizvoda. U PD “Vučji zub” nadaju se da će se naredne godine ljubitelji prirode i biciklizma okupiti u još većem broju.

Neda Petković/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA