Mediji: Hrvatska Vlada se raspada!

687

Kriza vlasti u Hrvatskoj juče je kulminirala odlaskom premijera Oreškovića iz Banskih dvora neposredno pred početak sjednice vlade, a potom su ministri učestvovali na telefonskoj sjednici.

Očekivalo se da će jutros javnosti na tu temu obratiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali je ona samo pozdravila potpisivanje sporazuma o saradnji Hrvatske i Kazastana.

Protal “Indeks” prenio je da Orešković juče nije namjeravao da podnese ostavku, već da naprotiv želi da što prije da razrješi gotovo nemoguće kompromitovane odnose između Petrova i Karamarka.

– Ova situacija mora se razriješiti “na jedan ili drugi način”, navodno su bile Oreškovićeve riječi ministrima iz HDZ-a i MOST-a malo prije nego što je odgodio jučerašnju sjednicu vlade, navodi portal.

Pozivajući na svoja saznanja, ovaj portal navodi da je Orešković na sebe preuzeo glavnu ulogu u pomirenju HDZ-a i MOST-a, odnosno između Karamarka i Petrova, a kako je procjenjeno, odlaganje problema previše šteti Hrvatskoj i na vanjskom i na unutrašenjem planu.

Regionalna TV N1 je javila da Orešković planira već danas sazvati konferenciju za medije na kojoj neće, kako se spekuliše, dati ostavku, već će upozoriti Karamarka i Petrova da ovako vlada više ne može funkcionisati.

Ta TV saznaje da je u srijedu “na kafi” sa Oreškovićem i Karamarkom, Petrov navodno predožio rješenje krize vlasti koja je paralizovala Hrvatsku tako što bi sva trojica napustila vladu.

“Јutarnji list” piše danas da u Karamarkovoj HDZ vlada panika i da, ako postoji neki plan za izlazak iz krize, onda ga zna samo njihov šef.

Pozivajući se na izvore iz vrha stranka, list navodi da “drame nema” i da u Saboru Karamarko neće biti srušen.

Kriza vlade, čiji je okidač bio zahtjev SDP-a da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku vlade i predsjedniku HDZ-a, i to zbog poslovne povezanosti njegove supruge s njegovim prijateljem i konsultantom MOL-a Јozom Petrovićem, ima šest predvidivih scenarija raspleta.

Premda je vlada na čelu s premijerom Oreškovićem od prvog dana opterećena nepovjerenjem između Domoljubne koalicije i Mosta koji svoj savez u vlasti čak ne žele nazivati koalicijom, niko ne želi prijevremene izbore, nego se traže modeli opstanka bez nove verifikacije kod biračkog tijela.

Pad kreditnog rejtinga, poteškoće kod popunjavanja vladinih resora, sukobi oko imenovanja u policiji i tajnoj službi, nemogućnost dogovora u vladi da se dogovori makar jedna reforma, te konačno neuspjeh u izdavanju evroobveznica i masovni protest građana zbog političkog upliva u obrazovnu reformu glavni su razlozi da se kriza vlade riješi pod hitno.

Ipak, čini se da će se njeno rješavanje odlagati do krajnjeg roka, a to je 17. jun, kada se po Poslovniku Sabora mora raspraviti i glasati o zahtjevu za opoziv Karamarka.

A kao mogući scenariji razrješenja ove krize se spominju – ostanak Karamarka u vladi, imenovanje novog potpredsjednika vlade, smjena obojice vicepremijera, napoverenje cijeloj vladi i izbor novog mandatara, ostavka Oreškovića i raspisivanje prijevremenih izbora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA