Makedonija: Demonstranti podsjećaju da vrijeme ističe

438

Pristalice makedonske “Šarene revolucije” nastavili su proteste i poručuju nadležnim vlastima da se približava rok, 18. jun, koji su im postavili za ispunjavanje zahtjeva.

Oni traže da aktuelna vlada podnese ostavku, da se Ustavni sud izjasni o ustavnosti Specijalnog javnog tužilaštva, oslobađanje svih demonstranata koji su učestvovali u protestima, formiranje specijalnog odjeljenja pri Krivičnom sudu za predmete Specijalnog tužilaštva.

Među zahtjevima je i uključivanje građanskih organizacija u pregovore za izlazak iz krize i ostavka predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara prošle godine kada je premijer i lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio predsjednika opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.

Krajem jula prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji su, uz posredovanje evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, postigli dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora, kao načinu izlaska iz političke krize.

Izbori su zatim dva puta zakazivani i odgađani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA